Hlavní obsah

Francouzský poslanec tráví karanténu na chatě na jihu. Zrádce, nadávají mu

Foto: Profimedia.cz

Poslanec vládního hnutí Republika vpřed! Richard Lioger.

Reklama

Dezerce v době války, hanba, zrada. Tak reagovali mnozí francouzští uživatelé internetu na fakt, že se poslanec Richard Lioger uchýlil v době karantény do svého domu v Luberonu, který leží 700 km od jeho volebního obvodu.

Článek

Pandemie koronaviru odhaluje v lidech nečekanou solidaritu a hrdinství, mnohdy ale také nenávist a netoleranci.

Své by o tom mohl vyprávět francouzský poslanec Richard Lioger. Zákonodárce zvolený za prezidentské vládní hnutí Republika vpřed! čelí v posledních dnech řadě osobních útoků i výhrůžkám smrtí. Rozhodl se proto podat trestní oznámení.

Všechno začalo poté, kdy nejmenovaná uživatelka Facebooku odhalila, že se poslanec zvolený ve východofrancouzských Métách uchýlil po komunálních volbách do svého domu v pohoří Luberon. „Poslanec, který o sobě tvrdí, že je mužem z lidu, opustil svůj volební obvod, aby se schoval na jihu. Koktejly, bazén… Není to krásný život?“ ptala se ironicky ve svém příspěvku.

Následovala sprška urážek a útoků na poslancovu adresu. Lidé na Facebooku mluvili o dezerci v době války, o zradě, hanbě a vyzývali Liogera k demisi. Jeden z diskutujících poukázal na rozdílný přístup poslankyně krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Caroline Fiatové. Tato bývalá zdravotní sestra zvolená v jednom ze sousedních departementů se rozhodla vrátit v době karantény do nemocnice pomáhat svým někdejším kolegům.

Na internetu se objevila řada koláží ukazujících Liogera v bazénu. Později ale příspěvky přitvrdily.

„V sobotu ráno mi na mém účtu v Messengeru vyhrožovali smrtí. A nebylo to jen mně, ale i mé rodině,“ citoval poslance týdeník Le Point.

„Jsem poslancem, můžu být kdekoliv, pracuji na dálku jako miliony Francouzů. Neudělal jsem nic špatného,“ hájí se Richard Lioger s tím, že „lidé nevědí, co mě sem vedlo“.

Mluví proto o „pekelné spirále“ a „vědomě organizovaném lynči“. Poukazuje přitom na hnutí žlutých vest, jehož někteří krajně levicové stoupenci už v minulosti několika poslancům Národního shromáždění vyhrožovali.

Richard Lioger zdůrazňuje, že na jih vyrazil v noci předcházející karanténě a žádný zákon tedy neporušil. Účastní se také všech videokonferencí parlamentu a odpovídá na všechny podněty voličů. „Jsem dosažitelný, a pokud budu muset být přítomen ve svém volebním obvodu, budu tam,“ ujistil.

Liogerovi straničtí kolegové čelili vlně výhrůžek už vloni, kdy se na ně hněvali francouzští zemědělci. Těm vadilo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vládní většina podporovala. Některým poslancům tehdy zemědělci vyklopili fůru hnoje přede dveřmi, dalším pak posprejovali obydlí. Výhrůžky smrtí si někteří poslanci vyslechli od výše zmíněných žlutých vest, které připomněl Lioger.

Reklama

Doporučované