Hlavní obsah

Francouzský prezident Macron v Cáchách převzal Cenu Karla Velikého. Podle organizátorů je novým lídrem Evropy

Macron obdržel Cenu Karla Velikého.Video: Reuters

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron v německých Cáchách převzal Cenu Karla Velikého, která každoročně patří osobnosti s jasnou vizí pro lepší Evropu budoucnosti. Významné ocenění Macron převzal z rukou německé kancléřky Angely Merkelové.

Článek

Emmanuel Macron se stal teprve druhým vládnoucím francouzským prezidentem v historii, který převzal Cenu Karla Velikého. Navázal na rok 1988, kdy ocenění společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem získal François Mitterrand.

Porota udílející ocenění o Macronovi hovořila jakožto o muži, který se zasazuje o restartování evropského projektu integrace, a také jako o hlavě státu, jež se nebojí postavit se do čela Evropy.

Slavnostní projev přednesla německá kancléřka Angela Merkelová, která ocenění převzala roku 2008. Merkelová podle The New York Times s účastí na slavnostním ceremoniálu a pochvalném projevu na adresu Macrona ráda souhlasila, není však tajemstvím, že s řadou nápadů francouzského prezidenta na oživení Evropské unie nesouhlasí.

Merkelová a Macron se rozcházejí zejména v ekonomických otázkách, podporují se naopak v oblasti migrace nebo společné obrany.

Cena Karla Velikého se v Cáchách, odkud panovník vládl podstatné části západní Evropy, předává každoročně od roku 1950. V roce 1991 ji obdržel Václav Havel.

Reklama

Související témata:

Doporučované