Hlavní obsah

Generace bezdětných žen sílí. Češky dohání evropské „trendy“ se zpožděním pěti let

Každý pátý pár má problém s početím.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přibývá bezdětných žen. Mezi současnými třicátnicemi a čtyřicátnicemi může bezdětnost vzrůst až o 13 procent oproti období normalizace. A roste také věk žen, které navštěvují reprodukční kliniky. Některé kliniky v Česku hlásí, že jejich zájemkyně jsou v průměru jednačtyřicetileté.

Článek

Po dětech buď některé ženy vůbec netouží, nebo založení rodiny odkládají na později. Třeba proto, že nechtějí vychovávat dítě hned po studiu na vysoké škole, během budování pracovní kariéry, případně nepotkaly partnera, se kterým by dítě chtěly. Výsledkem je čím dál silnější generace žen, které ve věku 30 až 40 let nemají děti. Čísla ukazují až na 18 procentní bezdětnost v této skupině.

„To jsou socioekonomické trendy, které kopírují Evropu se zpožděním pěti let. Obecně se zvyšuje věk žen v období, kdy mají první dítě. Tím myslím ženy, kdy spontánně otěhotní. V současné době má žena první dítě zhruba v 29 letech, zatímco plodnost je na vrcholu v jednadvaceti letech,“ uvedl pro Seznam.cz vedoucí lékař reprodukční kliniky Reprofit v Brně Pavel Otevřel.

Podle čerstvých údajů reprodukčních klinik se také zvedá věk žen, které navštěvují specialisty na umělé oplodnění. Výjimkou nejsou ani klientky starší 40 let. „Zrovna dnes jsem měl v ambulanci deset pacientek a z toho pět jich bylo ve věku starších čtyřiceti let,“ dodal Otevřel.

Statistiky také ukazují na to, že neplodnost trápí obě pohlaví stejně. Ještě donedávna se přitom uvádělo, že ženy mají s plodností větší problémy. Každý pátý pár má problém s početím.

V České republice bylo nejvíce prvorodiček ve věku 25–29 let. Ty tvoří z celkového počtu prvorodiček třetinu. Ostatně to odpovídá evropskému průměru. Nejčastěji se ženy v zemích EU stávají matkami mezi 20. a 30. narozeninami. Bezdětnost žen se na území České republiky pohybovala u generací narozených na přelomu 19. a 20. století okolo dvaceti procent.

Zato v generaci, která dospívala za Husáka, nemělo dítě pouze 5 až 7 procent žen. To byla jakási historická výjimka. U dnešních třicátnic a čtyřicátnic se čeká 16 až 18 procent bezdětných. Ukazuje to prognóza Českého statistického úřadu.

Reklama

Doporučované