Hlavní obsah

Genetici vyzývají Čechy, aby zjistili, zda nejsou potomky Lobkowitze. Testy DNA začínají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Vědci díky ostatkům Johanna Lobkowitze zjišťují, zda jste jeho vzdálení příbuzní. Výsledky testů DNA mohou ukázat i vzácné genetické choroby.

Článek

170 let po smrti Johanna Lobkowitze začali vědci odkrývat jeho ostatky ze hřbitova v Kladrubech, aby zjistili, jakými genetickými chorobami trpěl.

Před dvěma lety archeologové objevili v kladrubském hřbitovním kostele kryptu a v ní ostatky asi deseti lidí. Vědci se domnívají, že podle věku úmrtí a stáří ostatků by některé z kostí mohly patřit právě Johannu Lobkowitzovi - šlechtici, o němž se toho příliš neví.

Genetik Emanuel Žďárský srovná kosterní pozůstatky s genetickým profilem rodiny Lobkowitzů. Ta patří k nejstarším šlechtickým rodům v Česku, její rodokmen sahá až do 14. století.

Můžeme vymýtit genetické choroby

Žďárský se rozhodl využít tuto příležitost pro testování populace České republiky, aby tak odhaloval její genetické vady. A aby mezi lidmi vzbudil o testování zájem, nabídl jim srovnání jejich DNA s tou z kosterních pozůstatků. Lidé tak mohou zdarma zjistit, zda mají „modrou krev”.

Foto: Anita Baselová

Ostatky Johanna Lobkowitze nalezené v kapli v Kladrubech

Genetici v Praze doufají, že vyhlídka na objevení aristokratické linie povzbudí více lidí k analýze své DNA. Tyto analýzy totiž mohou vědcům pomoct s odhalováním genetických chorob.

„První část výzkumu je romantická, kde hledáme, zda někteří potomci stále žijí v regionu Kladrub. Druhá část je klinická, která je technicky podobná té první, tam ale zjišťujeme přenašečství a nosičství určitých genových variant, které mohou způsobit závažná onemocnění u dětí,” uvedl genetik Emanuel Žďárský.

Kam se obrátit?

Zájemci o analýzu DNA se mohou ozvat na email emanuel.zdarsky@seznam.cz.

Ti, kdo se výzkumu chtějí zúčastnit, nemusí odevzdávat svou DNA složitě přímo v laboratoři. Stačí plivnout na papírek, sliny nechat zaschnout a papírek poslat v obálce poštou. Vědci pak vzorek analyzují nejen pro ověření příbuzenských vztahů s rodem Lobkowitzů, ale především pro řadu genetických vad. „Kdybychom takhle otestovali všechny obyvatele České republiky, mohli bychom zcela vymýtit některé choroby," říká Emanuel Žďárský. Test je k dispozici i pro Čechy žijící v zahraničí.

Reklama

Doporučované