Hlavní obsah

GIBS má nového šéfa. Muže, který odmítá být spojován s Babišem

Nejsem člověk premiéra, říká nový šéf GIBS Radim Dragoun. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda jmenovala nového šéfa GIBS, bude jím Radim Dragoun. Ten v minulosti působil u policie i jako státní zástupce.

Článek

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se stane Radim Dragoun. Současného šéfa Okresního státního zastupitelství v Lounech do této funkce ve středu jmenovala vláda.

V čele inspekce, která dohlíží na policisty nebo celníky, nahradí od 1. září Michala Murína. Ten se rozhodl rezignovat po sporech s premiérem Andrejem Babišem.

Dragoun měl pověst žalobce, který je přístupem a pracovitostí podobný pražské vrchní žalobkyni Lence Bradáčové.

Do povědomí veřejnosti se dostal díky vyšetřování případů týkajících se korupce v justice. Šlo o kauzy, kdy litoměřičtí soudci podle obžaloby brali úplatky za ovlivnění rozsudků.

V dalším případě podal před několika týdny obžalobu na chomutovského soudce. Ten – jak napsal Dragoun do obžaloby – vzal úplatek 80 tisíc korun za podmíněné propuštění podnikatele Tomáše Maliny z vězení.

Nový šéf inspekce strávil čtrnáct let u policie. Dalších dvanáct pracoval jako státní zástupce. Na začátku své další kariéry, kdy se postaví do čela GIBS, čelil Dragoun otázkám, zda není člověkem dosazeným premiérem Babišem.

„Já nejsem člověk nikoho. Nejsem vyslanec justice. Nejsem vyslanec pana premiéra. Jsem prostě Radim Dragoun,“ reagoval.

V čele inspekce bude muset řešit mimo jiné i výtky žalobců, kteří éru jeho předchůdce Murína kritizovali. Státní zástupci tvrdili, že příslušníci GIBS neposlouchají jejich pokyny, zdržují vyšetřování některých kauz. Zaznamenali prý i úniky z vyšetřování.

Reklama

Doporučované