Hlavní obsah

Glosa: Jak se Babiš opět lekl. Tentokrát jádra

Foto: Shutterstock.com

Před Andrejem Babišem vyvstalo dilema, tak jej vyřešil jako obvykle: problém odložil.

Reklama

Premiér raději odsunul tendr na Dukovany, aby se vyhnul konfliktu s prezidentem Zemanem.

Článek

Andrej Babiš zase jednou ukázal, jak slabým je lídrem a jak submisivně se chová vůči prezidentovi a vyhýbá se jakémukoliv konfliktu s Hradem. V pondělí premiér zničehonic oznámil, že výběrové řízení na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany by se raději mělo odložit.

Našel si samozřejmě pěkné výmluvy – že prý tendr zatím není dobře připraven a že by vláda neměla o tak důležité věci rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami. Ani jedno není pravda. Zakázka se připravuje dlouhé roky a je hotová. A na tom, že Česko si má postavit další jaderný reaktor, panuje mezi politickými stranami vzácná shoda.

Skutečný důvod Babišova cuknutí je úplně jiný. Kompletní bezpečnostní komunita od tajných služeb po ministerstva vnitra a zahraničí dala dohromady dokument, v němž vládě důrazně doporučuje vyškrtnout z dukovanského tendru firmy z Ruska a Číny.

Bezpečnostní experti varují před rizikem, že Česko by jednou mohlo být skrze reaktor vydíratelné. Kdybychom třeba Čínu nebo Rusko nějak naštvali, nemusely by stavbu reaktoru dokončit, případně kdyby se později něco pokazilo, mohly by otálet s opravou.

V pondělí měla zasedat Bezpečnostní rada státu, která měla o doporučení expertů hlasovat a rozhodnout. Tedy uplatnit takzvanou bezpečnostní výjimku a vyřadit ruský Rosatom a čínskou CGN hned na začátku soutěže. Česko by se tím mělo vyhnout arbitrážím, které by hrozily, kdyby firmy vypadly ze soutěže v pozdější fázi po vynaložení velkých nákladů na přípravu nabídky.

A přesně v tu chvíli se premiér Babiš – jako už víckrát předtím – docela obyčejně zalekl. Stálo před ním totiž dilema. Když poslechne tajné služby, naštve prezidenta Miloše Zemana, který od počátku otevřeně prosazuje, aby Dukovany postavil Rosatom. Když bude ale jako premiér hlasovat proti bezpečnostním expertům, zdiskredituje tím české tajné služby, protože to bude vypadat, že jim jako premiér nevěří. A také popře sám sebe – pro BIS má Babiš samou chválu a jejího šéfa Michala Koudelku neustále (a marně) navrhuje na povýšení do generálské hodnosti.

Jak tedy takové dilema vyřešit? No přece klasicky – nepříjemnost odsunout. Takže nejprve Babiš zrušil pondělní schůzku Bezpečnostní radu státu a pak velmi překvapivě veřejně oznámil, že by bylo lepší tendr na Dukovany ještě odložit.

Škoda že zrovna v době bezprecedentní krize máme v čele země politika, který se bojí rozhodnout o věcech, jež přesahují horizont jeho pobytu ve funkci. Odvahu by zřejmě našel snad jen v případě, že by mu to vyšlo v nějakém průzkumu veřejného mínění.

Reklama

Doporučované