Hlavní obsah

Glosa: Pan ředitel sám sobě epidemiologem. Šťastný a veselý školní rok!

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Hygienici si umyli ruce a nechali roušková opatření na ředitelích a ředitelkách škol. Ti si nejspíš mají hodit korunou, co udělat.

Reklama

Článek

Být ředitelem v pražské škole musí být letos učiněná radost. Po infarktovém jaru, kdy jste jednoho rána najednou řídili celou školu přes Skype, přišlo ještě lepší září. Od prvního školního dne jste si sám sobě epidemiologem, který rozhoduje o tom, jestli mají děti nosit roušky, nebo ne.

Původně jste si mysleli, že tuhle celkem zásadní otázku za vás vyřeší autorita nejvyšší, tedy ministr zdravotnictví. Ten oznámil, že roušky budou od září povinné ve společných prostorách školy. Ale ještě než jste vy jako ředitelé stačili přijít na to, jak to v praxi zařídíte, premiér to zase celé zrušil.

Pak jste se naivně domnívali, že stačí sledovat vládní semafor. Ten je momentálně v Praze oranžový, takže roušky by se ve školách nosit měly. Jenže podle vyjádření odpovědných osob semafor vlastně není tak úplně oranžový, možná je ještě tak trochu zelený, no prostě něco jako oranžový. Každopádně jako řediteli vám vůbec v ničem nepomůže.

Pak jste čekali, že vám poradí hygienici. Tedy lidé, kteří epidemiologii studovali a i vy si je ze svých daní platíte za to, aby boj s koronavirem řídili.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jenže šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová vám vzkázala následující: „Hygienická stanice hlavního města Prahy aktuálně nenařizuje nošení roušek ve společných prostorách škol a školských zařízení. Je plně v kompetenci ředitelů škol, zda dané doporučené opatření ve škole nařídí, či nikoli.“

Vy sice máte vystudovanou pedagogiku s aprobací třeba na angličtinu a dějepis, ale najednou jste větší expert na nošení roušek než hygienici. A máte dělat nepopulární rozhodnutí, která zjevně nechtějí dělat ani ti lidé, kteří to mají v popisu práce.

Jedno je jisté – ať jste se před dnešním otevřením školy rozhodli jakkoli, nikdo vás za to nepochválí. Pokud jste roušky nařídili, snese se na vás hněv rodičů. A pokud ne a virus se vám ve škole rozšíří, hygienici jen pokrčí rameny s tím, že „to přece bylo plně ve vaší kompetenci“.

Tak šťastný školní rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované