Hlavní obsah

Glosa: Poslali ho vstříc smrti. Matvjej zahynul při demolici stadionu

Glosa Petry Procházkové: Jmenuje se Matvjej, tedy jmenoval. Proč zemřel při demolici stadionu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá novinářka se ve své glose vrací ke zřícení ruského stadionu v Petrohradu. A v čem má tato událost pro ni výrazný vzkaz.

Článek

Jmenuje se Matvjej. Tedy jmenoval se Matvjej, protože ten kluk, kterému bylo sotva 30 let, letos 31. ledna zemřel. Nebyla to smrt obyčejná. Byla to smrt symbolická, navíc přenášená v přímém přenosu. A ještě ke všemu pro mě jako pro člověka, který se narodil tady v té syté střední Evropě, má jeden výrazný vzkaz.

Dodržujme alespoň některá pravidla, i když nám připadají pitomá. Ale pěkně popořádku. Matvjej byl z ruské Karélie, to je taková zapomenutá oblast, kde stála za Sovětského svazu spousta továren. Dnes už tam továrny nestojí, zato se tam vyrábí ve velkém samohonka.

Jak se říká v místních novinách, půlka místních mužů tu samohonku konzumuje a druhá půlka si shání práci někde v dalších regionech. A to taky udělal Matvjej. Odjel do Petrohradu se svým kamarádem Alexandrem a nechali se zaměstnat na demolici obrovského stadionu, který se jmenuje Petěrburgskij.

Sovětští inženýři ho postavili u příležitosti moskevské olympiády v roce 1980. A teď ho ruští inženýři chtějí zbourat. Vlastně už trochu zbourali. S pomocí Matvjeje a Alexandra. Poslali oba chlapce na střechu a řekli jim, aby přeřezali ocelová lana, která tedy shodou okolností tu střechu držela.

Bylo to něco, jako když si pod sebou podřezáváte větev. Matvjej to udělal, Alexandr na něj čekal v jeřábu. Najednou v jednu chvíli Matvjej cítí, když přeřezal to patnácté lano, jak se mu chvěje země pod nohama. Začal utíkat. Utíkal, utíkal. Jako v těch filmech, kdy se za vámi hroutí země, a v jednu chvíli skočil. Zachytil se za okraj jeřábu, ale zapomněl si sundat svářečské rukavice. Takže se nezachytil, sklouzl a spadl do suti.

Jeden výsledek by to mělo. Ten stadion byl zbourán v rekordním čase. Ale bez pravidel.

Reklama

Doporučované