Hlavní obsah

Glosa: Poslední bitva o brexit zuří na poštovních známkách

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora

Jen desítky hodin zbývají do odchodu Spojeného království z Evropské unie. Zde jsou návrhy „památečních“ poštovních známek od recesistů z protibrexitového tábora.

Reklama

31. ledna o půlnoci dotluče po 47 letech srdce členství Spojeného království v Evropské unii, respektive v dřívějším Evropském společenství.

Článek

Obě strany se dohodly, že pacient bude ještě nějakou dobu připojen k přístrojům, které budou zajišťovat jeho základní funkce. Britové si myslí, že by se toto přechodné období nemělo prodlužovat a mělo by trvat maximálně do prosince letošního roku.

Londýnská vláda plánuje jen velmi decentní oslavy brexitu. Jednak, jak už zaznělo, 1. února minutu po půlnoci se nestane vlastně vůbec nic zásadního, a jednak je upřímně diskutabilní, jestli je vůbec co slavit, jakkoli se radikální zastánci odchodu z Evropské unie tváří, že se konečně zbaví jakéhosi chomoutu, který je léta dusil.

V pátek večer vládní budovy na londýnském Whitehallu zalije rudá, bílá a modrá barva. Na Parliament Square a třídě Pall Mall vedoucí k Buckinghamskému paláci se pak objeví záplava britských vlajek. Srdce patriotů se nejspíš budou tetelit blahem. Až na to, že je docela dobře možné být britským patriotem a zároveň být proti brexitu…

Bývalý konzervativní vicepremiér, lord Heseltine, vládě – a premiéru Johnsonovi zvlášť – vyčetl, že současně mluví o potřebě sjednotit zemi, ale pořádáním oslav za státní peníze předhazují zastáncům setrvání Británie v EU jejich konečnou porážku. Je pravdou, že pro poražený tábor bude páteční večer mimořádně citlivým a smutným okamžikem, velmi podobným onomu ránu, kdy se Britové dozvěděli výsledek unijního referenda. Mimochodem i tehdy to byl pátek…

Asi nejviditelnějším bojištěm debat o oslavách brexitu se stala, představte si, Královská pošta. Ta je pod tlakem dlouhodobé kampaně bulvárního deníku The Sun, aby u příležitosti brexitu vydala speciální sérii známek. Vedení Royal Mail to dlouhodobě odmítalo s tím, že instituce je striktně apolitická a že by vydání známek tento princip porušilo.

Brexiteři kontrovali tím, že to v roce 1973 asi Královská pošta viděla jinak, když tehdy vydala sérii známek coby připomínku historického vstupu Británie do Evropského společenství. Nejspíš to nakonec, i díky zásahu Borise Johnsona, dopadne šalamounsky. Známky sice vyjdou, ale až v lednu 2021, tedy po skončení přechodného období.

Na sociálních sítích mezitím kolují ironické návrhy, co by na známkách mělo být; jestli muž s buřinkou střílející se pistolí do vlastní nohy, nebo lučištník, který svou zbraní míří sám na sebe. Osobně bych se přimlouval za variaci na proslulou siluetu královny Alžběty vylepšenou o to, že by si na obrázku panovnice držela hlavu v dlaních. Její Veličenstvo to ostatně skutečně má ve svých rukou. Novou sérii známek by totiž napřed muselo schválit.

Reklama

Související témata:

Doporučované