Hlavní obsah

Glosa: Zapomeň na pandemii a v létě dožeň, co můžeš. Jsme pod tlakem

Foto: MAFRA, Profimedia.cz

Výletníci na člunu v Českém Krumlově, ilustrační snímek.

Reklama

Nemusíme se s dopady pandemie trápit navždycky. Ale ani zuřivě předstírat, že žádná nikdy nebyla.

Článek

Na přelomu dubna a května se u nás vedla debata, jestli by nebylo vhodné zkrátit dětem prázdniny na půlku, aby se mohly místo odpočinku věnovat učení. Naštěstí názor prosazoval víceméně jen v tomto směru irelevantní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, a tak se podobné úvahy ani nepřiblížily realizaci.

Když ale pročítáme média, můžeme si všimnout, že podobný tlak, i když ne tak jasně formulovaný, na sebe lidé stejně vytvářejí. Po střídajícím se kralování populárních slov jako pandemie, vlna, lockdown, rozvolňování nebo návrat do normálu se objevil nový favorit. Jednoduché sloveso – dohnat.

Nemocnice se snaží dohnat péči o všechny, kteří museli kvůli pandemii čekat. (A díky za to). Podnikatelé dohánějí ušlé zisky. A všichni společně, zdá se, musíme dohnat, co jsme v pandemii nestihli, musíme dohnat zážitky, dohnat všechna setkání, oslavy, svatby, dohnat cestování, dovolené, dohnat nákupy, dohnat rok a čtvrt života, který jsme prožili jinak, než jsme plánovali. Už včera bylo pozdě!

A samozřejmě už zmíněné děti: Sice jim zůstaly dva měsíce prázdnin, ale měly by dohnat, co zameškaly!

I psychologové si „dohánění“ všimli. Výborně to popsala dětská psychoterapeutka Petra Wünschová, ředitelka Centra Locika, v rozhovoru pro magazín Heroine. S čím podle jejích zkušeností teď bojují teenageři?

„Tím, že mohou do školy, se jim ulevilo, ale jsou zároveň vystavené vysokému stresu, co se týče třeba přijímaček, nebo nároků stávajících škol a závěrečných písemek. Řadě dětí hrozí propadnutí, komplikovaně znovu navazují přetrhané vztahy s vrstevníky. Bohužel naše zkušenost je taková, že školy se často snaží dohnat ten ztracený rok, tváří se, že se vlastně nic nestalo.“

Dohnat a tvářit se, že se nic nestalo. To je přesné pojmenování atmosféry, která se zdaleka netýká jenom škol.

Nedohánějme. Ať nás to předstírání, že se nic nestalo, nedožene nebo nedožene na psychiatrii. Každý, ať si jede v pruhu, který potřebuje. Jak už média, která nejsou zahlcena jen informováním o koronaviru a znovu mají čas a prostor věnovat se i jiným tématům, upozorňují, že sehnat u nás kvalitního psychiatra či dokonce jenom psychiatra je ještě stále výrazně těžší, než nakazit se koronavirem.

Reklama

Související témata:

Doporučované