Hlavní obsah

Glosář Jaromíra Bosáka: Real, či Citizens? Bayern může opustit Lewandowski

Foto: Seznam Zprávy

O kanonýra Bayernu Mnichov Roberta Lewandowskiho má zájem Real Madrid i Manchester City.

Reklama

Skončilo Euro a ve fotbalovém světě se v Evropě upírá zrak na přestupy velkých hvězd. A že jich letos není na obzoru málo.

Článek

Dusot kopyt, zvířený prach, zpěněné nozdry koní, ostruhy na kožených botách vysílají až do oblak stříbrné blesky, vzduch rozřezává svistot las nad hlavami mužů se šátky přes obličej a promaštěnými klobouky vraženými hluboko do čela. Prérie se otřásá, napětí sílí…

Možná, že takhle nějak by to mohl vidět Karel May. Jenže teď nejde o Divoký západ, Vinnetoua, Old Shatterhanda, bandu zločinců a desperádů všeho druhu. Kdepak, už nějakou chvilku běží na starém kontinentu úplně jiný lov. Je trochu jiný, než na jaký byli zvyklí otrlí a neholení zálesáci, před nimi zvěř prchala a snažila se ukrýt, jak jen to šlo. Dnešní kořist naopak na sebe upozorňuje maximálním možným způsobem, sama lovce vyhledává, usmívá se na ně a o nějakém skrývání se nemůže být ani řeči. Není divu, přestupové období je tady a hon na fotbalové hvězdy všeho druhu probíhá v rytmu, s nímž by měla potíže držet krok i bájná arizonská pěnice Tornado Lou.

Pochopitelně, že prudkým katalyzátorem jednání mezi hráči, agenty, manažery a majiteli klubů se stalo nedávno skončené mistrovství Evropy. Ale už před ním se děly zajímavé věci. Konec Sergia Ramose v Realu Madrid a jeho stěhování do Paříže, to byl pořádně tučný kousek na přestupovém menu. Kdekdo by čekal, že pětatřicetiletý stoper dokončí svoji kariéru v Madridu, jenže nestalo se. Neshody s vedením a také snaha ušetřit na Ramosově platu, to mohly být dvě z několika příčin odchodu ikony Bílého baletu do Paříže. Bilance 671 mistrovských utkání a 101 gólů je na stopera naprosto úžasná, ale nestačila k tomu, aby si Ramos mohl zahrát na renovovaném stadionu Santiaga Bernabeua.

Ale tohle nemělo být všechno na trase Madrid–Paříž. Katarští šejci projevili zájem i o druhého stopera Realu Raphaela Varaneho. Ze sportovního hlediska problém, ale ekonomika hovoří jasně, Real potřebuje peníze a nechce čekat, až mu francouzský reprezentant odejde zadarmo, chce ho zpeněžit, dokud to jde. Jenže jednání s PSG zamrzla, protože Varane se vyjádřil, že upřednostňuje odchod do Manchesteru, konkrétně na Old Trafford.

Ostatně, Solksjaerův tým už jednu velkou posilu přivítal, z Dortmundu se stěhuje Jadon Sancho, vychovaný v konkurenčním City. Vedou se řeči o tom, že zájem by byl i o Harryho Kanea, i když Tottenham vyšponoval jeho cenu někam ke stovce milionů liber. Jenže velkého Harryho by chtěli i Citizens, ovšem i pro ně je tahle cenovka příliš bohatá na čísla. Takže se lanaří Robert Lewandowski.

Na jednu stranu se o přestupu několikanásobného nejlepšího střelce bundesligy mluví už několik let, ovšem Bayern se služeb spolehlivého kanonýra nehodlal vzdát za žádnou cenu. Není divu, stačí se podívat na bilanci sedmi sezón v Allianz Aréně: 25, 42, 43, 41, 40, 55, 48 gólů. Dohromady to dělá 329 utkání a 294 branek. To se opravdu nechá vidět. Bývalí šéfové Hoeness a Rummenigge nechtěli o transferu kamkoli jinam dlouhé roky ani slyšet a veškeré případné snahy o něco takového zamázli hned na počátku. Jenže mužem číslo jedna už je dnes v Bayernu Oliver Kahn, na místo trenéra dosedl Julius Nagelsmann a je otázka, jakou roli má Lewandowski hrát v jeho systému, který není přímo závislý na klasickém hrotovém útočníkovi. Zatím je poněkud nejasné, nakolik by se zkušený forward dokázal, či chtěl, přizpůsobit. Fotbalista je vynikající, doslova crème de la crème světové extratřídy. Ale možná to nemusí stačit na to, aby v Mnichově působil i nadále.

Jistým náznakem pro náklonnost k Manchesteru City může být to, že s trenérem Guardiolou prožil „Lewa“ dvě úspěšné sezóny v dresu Bayernu. Na druhou stranu, i Real by asi dokázal najít zhruba 65 milionů euro, což má být odhadovaná cena Lewandowského. Navíc, nešel by do úplně neznámého prostředí, na stejnou pouť se vydal i dlouholetý spoluhráč David Alaba. A Real uvažoval o nákupu polského šutéra již v nedávné minulosti. Jistě to bude slušný poker, sázky půjdou vysoko.

Ještě jednou PSG. Kromě Ramose se zabydlují ve městě nad Seinou i další posily. Madridský rodák Hakimi, který nikdy nebyl pro Real dost dobrý, přišel po hostování v Dortmundu a angažmá v Interu Milán za zhruba 60 milionů, naopak ani cent nestál příchod Nizozemce Wijnalduma, protože tomu v Liverpoolu vypršela smlouva. A podobné to bylo s nejužitečnějším hráčem mistrovství Evropy, italským gólmanem Donnarummou, v tuto chvíli již osmým brankářem na soupisce mužstva. Samozřejmě, oba zmínění pánové se díky nulové přestupové částce mohou těšit na vskutku královské kontrakty, rozhodně nezchudnou, stejně jako jejich manažeři. V Paříži se zkrátka mocně zbrojí. Vítězství v Lize mistrů stále uniká, k tomu se v uplynulé sezóně přidal i propad v domácí soutěži, když miliardáře v dresech PSG přesprintovali borci z Lille, ačkoli světová esa aby člověk v jejich kádru pohledal. Důležitým prvkem je i udržení Mbappého, i když se mu Euro nepovedlo, pořád je nesmírně kvalitním hráčem s ohromnou perspektivou.

Prakticky celé jaro se spekulovalo o tom, kde se na podzim objeví Erling Haaland. Norské zjevení v dresu Dortmundu muselo zaujmout úplně všechny fotbalové fanoušky. Tudíž se psalo o Realu, Barceloně, všech předních anglických klubech… Nic se zatím neurodilo, i když Haalandův otec i agent podnikali spanilé jízdy křížem krážem po kontinentu. Zdálo by se tedy, že pokladník i fanoušci BVB mohou klidně spát, protože balík za Sanchův odchod do Manchesteru United byl pořádně velký a není tedy životní nutností pro vestfálský klub poslat do oběhu svůj další klenot. Ale zdá se, že Chelsea nedá a nedá pokoj, nabízí peníze i hráče, takže o Haalandově pracovišti na příští sezónu ještě není definitivně rozhodnuto. Což je jistě skvělá zpráva pro Timo Wernera. Ale varianta, že management Borussie bude chtít během následujících měsíců ještě více vyšroubovat cenu norského reprezentanta, tedy v létě neprodávat, vypadá docela pravděpodobně.

Bude zajímavé sledovat i dění kolem Barcelony. Messi sice zůstává, oficiálně za výrazně snížený plat, ale bouří to kolem Griezmanna. I jeho plat (435 000 liber týdně) by ráda Barca ušetřila, protože je po krk v nevábných finančních potížích. Tudíž se živě probírá Griezmannův návrat do dresu Atletika Madrid, zatímco opačným směrem by se měl vydat Saúl Niguez. Ten ale nejeví nějaké nespoutané nadšení, dokonce se podle španělského tisku nechal slyšet, že ho „normálně vykopli“. To jsem tedy zvědav, jak tahle jednoaktovka proběhne a jak dopadne. Rozhodně nebude během tohoto léta poslední.

Reklama

Související témata:

Doporučované