Hlavní obsah

Google hrozí Austrálii zrušením vyhledávače. Nechce platit vydavatelům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Google pohrozil Australanům, že jim vypne svůj vyhledávač. Tamní vláda totiž projednává návrh zákona, který by firmu donutil platit za mediální obsah poskytovaný vydavateli.

Článek

Firma Google hrozí, že odstraní svůj vyhledávač z australského internetu. Protestuje tím proti projednávanému zákonu, který by sdělovacím prostředkům poskytl část peněz, které Google inkasuje z reklamy.

Podle stanice BBC jde o první zákon na světě, který by donutil internetové společnosti jako Google nebo Facebook platit mediálním platformám za právo používat jejich obsah.

Pokud by došlo k jeho schválení, musel by se Google, jehož obchodní model je založený na možnosti volného propojení webových stránek, domluvit s místními vydavateli na platbách za jejich obsah zobrazovaný ve výsledcích vyhledávání.

V případě, že by se strany nedomluvily, jmenovala by australská vláda rozhodčího sporu, který by cenu určil.

Austrálie zdaleka nepředstavuje největší trh, na kterém americký Google působí. V projednávané legislativě ale jak firma, tak zákonodárci vidí jakýsi globální test toho, jak by ostatní vlády mohly přistoupit k regulaci velkých internetových společností.

Během pátečního slyšení Senátu v hlavním městě Canberra označila výkonná ředitelka australské odnože firmy Google Mel Silvová návrh legislativy za „neproveditelný“. Podle ní by podlomil způsob, jakým lidé vyhledávají věci na internetu.

„Pokud by se tento návrh stal zákonem, nedalo by nám to jinou možnost než zcela ukončit přístupnost Google vyhledávače v Austrálii,“ řekla Silvová. „To by byl špatný výsledek nejen pro nás, ale i pro Australany, pro mediální rozmanitost a malé firmy, které náš vyhledávač používají,“ dodala.

Google je podle Silvové ochotný mediálním společnostem spravedlivě platit za jejich obsah. Vadí mu však poplatky za zveřejňování odkazů nebo úryvků obsahu, které projednávaný zákon nařizuje.

Australští zákonodárci ale vyjádření Mel Silvové zpochybnili a společnost Google nařkli z vydírání a šikany. Zákon začali projednávat v prosinci –⁠ poté, co vyšetřování zjistilo, že společnosti jako Google a Facebook mají příliš velký vliv v místním mediálním průmyslu.

„Dovolte mi, abych to řekl jasně. Austrálie si sama stanovuje pravidla o tom, co se smí v Austrálii dělat. Děje se to v našem parlamentu, rozhoduje o tom naše vláda, takhle to tady prostě funguje. No a lidé, kteří chtějí ta pravidla dodržovat, jsou tu vřele vítaní,“ uvedl na tiskové konferenci australský premiér Scott Morrison. „Ale na hrozby nereagujeme,“ dodal.

Firma Google se k Morrisonovu projevu odmítla vyjádřit.

Reklama

Doporučované