Hlavní obsah

Google se podvolil. Bude platit francouzským deníkům za autorská práva

Google logo, ilustrační foto.

Reklama

Google zaplatí francouzským deníkům za autorská práva. Jednání sdružení Apig a Googlu se táhne dlouho. Teď je dohoda konečně na stole. Tisk na konci roku 2019 obvinil společnost, že obchází práva související s právem autorským.

Článek

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o placení autorských práv s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig), které zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky. Oznámily to ve čtvrtek dotčené strany dohody. Oznámení přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

„Alliance de la presse d'information générale a Google dnes oznamují dohodu, která se týká placení autorských práv na základě francouzského práva,“ stojí ve společném prohlášení. Dohoda podle nich uzavírá nemálo měsíců jednání, jejichž průběh stanovil antimonopolní úřad.

Dohoda „definuje rámec, v němž si Google s členy Apig vyjedná jednotlivé licence“, uvádějí v prohlášení signatáři. Půjde o licenční smlouvy, které „pokryjí autorská práva a dále deníkům poskytnou přístup k News Showcase“, což je nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv.

Podle prohlášení se platby vydavatelům budou vypočítávat individuálně „na základě takových kritérií, jako je například přínos k politickým a obecným informacím, objem denně vydaného materiálu anebo množství čtenářů na internetu za měsíc“.

Loni v listopadu Google podepsal dohodu o autorských právech s šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro. Proti dohodě, kterou Google nabízí francouzským tištěným médiím, tehdy vystoupil český podnikatel a majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský. Konstatoval, že podle něj není spravedlivá, a proto ji nepodepíše. Křetínský vlastní několik francouzských listů, jako je Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Je také významným menšinovým akcionářem listu Le Monde. Vyjádření Křetínského k dohodě sdružení Agip a Googlu zatím média nepřinesla.

Česká Unie vydavatelů změnu postoje společnosti Google ve Francii vítá. „Je pouze škoda, že namísto respektování práva začala společnost Google jednat s vydavateli až pod hrozbou vysokých sankcí od dozorového úřadu,“ sdělil výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

„Došlo sice k uzavření dočasné dohody, ale bylo potřeba dojednat celou řadu změn a výjimek. Celou řadu vydavatelů tato dohoda vůbec nepokrývá. Bude proto zásadní, jak se společnost Google postaví k požadavkům všech vydavatelů, nikoliv pouze těch, kteří jsou zastoupeni jednou ze tří francouzských vydavatelských asociací. Problematickou částí dohody je také skutečnost, že je to Google, kdo si může i nadále vyjednávat individuální dohody. Přesto doufáme, že je to první vlaštovka, která svědčí o faktickém přiznání světového hegemona, který využívá vydavatelský obsah, jenž není jeho, že za autorský obsah využívaný k vlastní komerční činnosti je potřeba platit licenční poplatky,“ dodal Mach.

Jednání sdružení Apig a Googlu se táhne dlouho. Francouzský tisk na konci roku 2019 firmu Google obvinil, že obchází práva související s právem autorským. Tato obšírněji pojatá autorská práva vycházejí ze směrnice Evropské unie a jejich cílem je spravedlivější rozdělení tržeb původem z internetu ve prospěch vydavatelů novin a tiskových agentur.

Jakmile směrnice začala platit ve Francii, Google se rozhodl méně odkazovat na deníky, které odmítaly, aby internetový gigant jejich obsah dál používal bezplatně, poznamenala agentura AFP. Francouzský tisk se obrátil na antimonopolní úřad, který loni v dubnu Googlu přikázal, aby „v dobré víře“ s vydavateli jednal. Toto rozhodnutí později potvrdil nejvyšší odvolací soud v Paříži.

Reklama

Doporučované