Hlavní obsah

Merkelová má už jasno, s kým jednat: s FDP, Zelenými i sociálními demokraty

Výsledky německých voleb zahýbaly s počty křesel ve sněmu i s euremVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Při sestavování nové německé vlády bude chtít unie konzervativních stran CDU/CSU jednat se svobodnými demokraty (FDP), Zelenými i se sociálními demokraty (SPD). Po jednání vedení křesťanských demokratů to uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Nové volební období přinese Německu nejbarevnější parlament od vzniku spolkové republiky. Podle výsledků nedělních voleb v něm usedne nejvíce stran od roku 1953. I devatenáctý spolkový sněm se ponese v rekordním duchu - kvůli zvláštnostem německého volebního systému v něm neusedne původně zamýšlených 598 poslanců, ale 709. Toto číslo překonalo i nejvyšší odhady vyslovené politology před hlasováním.

Z volebního klání vyšla opět vítězně konzervativní unie CDU/CSU. Její šéfku Angelu Merkelovou tak čeká již čtvrté období ve funkci kancléřky. Oproti minulým volbám ale unie utrpěla citelnou ztrátu 65 křesel a přišla o koaličního partnera, sociálnědemokratickou SPD pod vedením Martina Schulze.

Gratulace i obavy. Evropa reaguje na výsledky německých parlamentních voleb 

„Evropa v nynější složité světové situaci potřebuje více než kdy jindy silnou německou vládu schopnou aktivně utvářet budoucnost kontinentu," reagoval šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Volby v Německu ukázaly, že hranice mezi Západem a Východem existuje

Protiimigrační a protiislámská strana AfD oslavila úspěch. Umístila se na třetím místě, a to s výsledkem 12,6 procenta. Německý tisk vzestup AfD komentuje jako nebezpečí, v němž budou mít prostor národovecká agenda a paranoidní spiklenecké teorie.

„Německou demokracii je třeba znovu bránit. Musíme znovu více mluvit o hodnotě a opravdovosti demokracie, s argumenty místo agrese, se znalostmi místo vzteku, s respektem místo radikálnosti,” konstatoval deník Mannheimer Morgen. Za AfD se dostal do Spolkového sněmu také syn českých emigrantů Petr Bystroň, informoval dnes list Mittelbayerische Zeitung. Jako předseda zemské organizace AfD v Bavorsku kandidoval ze čtvrtého místa bavorské zemské kandidátky.

Pozitivně úspěch Alternativy pro Německo hodnotil bývalý český prezident Václav Klaus. „Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD,” uvedl Klaus pro ČTK. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na umístění AfD na Twitteru napsal, že pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si na špičku nosu. „Dnes štvou proti uprchlíkům a EU, zítra budou terčem Češi a Poláci,” dodal.

Rozbroje uvnitř vítězné unie

Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer dnes nakrátko otevřel debatu o tom, zda má jeho strana mít společnou frakci v parlamentu se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Šlo o jednu z reakcí na propad obou uskupení v nedělních parlamentních volbách. Vedení CSU se ale podle německých médií nakonec jednoznačně postavilo za zachování společné frakce, kterou má s CDU od konce druhé světové války.

Jak CDU, tak CSU ve volbách do Spolkového sněmu výrazně oslabily a především v bavorské CSU se nyní debatuje o tom, jak na to reagovat. Objevují se přitom hlasy, že by se strana měla posunout více doprava, aby znovu získala voliče, kteří přeběhli k protestní Alternativě pro Německo, a aby uspěla v bavorských zemských volbách v příštím roce.

Sociální demokracie, někdejší koaliční partner konzervativní unie, již oznámila, že chce odejít do opozice. Podle jejího předsedy Martina Schulze voliči sociální demokracii pověřili, aby se stala „silnou opozicí”, která bude konstruktivní kritikou čelit nové vládě a zároveň bránit demokracii proti těm, již ji zpochybňují. „Silná opozice je v demokratické zemi možná důležitější než vláda,” řekl Schulz.

Reklama

Doporučované