Hlavní obsah

Hamáček si stojí za návrhem prodloužit nouzový stav

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) stojí za svým návrhem prodloužit opět nouzový stav v Česku.

Článek

Na svém facebookovém profilu Hamáček uvedl, že lidé se ke konci stavu nouze upínají, ten však nebude znamenat zrušení všech vládních protiepidemických opatření či konec koronavirové epidemie jako takové. Hamáček uvedl, že si nepřeje, aby se republika vrátila „na začátek“, než jeho Ministerstvo vnitra převzalo problematiku distribuce ochranných prostředků pro zdravotníky.

Z úterních vyjádření špiček koalice vyplynulo, že kabinet o další prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí od 12. března, již po 30. dubnu usilovat nebude. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že pro jeho pokračování nevidí důvod. Hamáček poté řekl, že v takovém případě nemá smysl o prodloužení Sněmovnu žádat. Babiš chce o nouzovém stavu jednat ve čtvrtek na vládě i na základě stanoviska epidemiologů.

Ke konci dubna podle Hamáčka spolu s nouzovým stavem případně skončí i centrální distribuce ochranných pomůcek. Právě před tím vicepremiér varuje.

„Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím současně zruší i všechna opatření a virus zmizí. Ale tak to není. Naopak se tím například významně zkomplikuje nákup ochranných prostředků a nepůjde je objednávat rychlou cestou. A já opravdu nechci, abychom se vrátili na začátek, než dodávky převzalo Ministerstvo vnitra,“ uvedl.

Ponechání nouzového stavu podle něj neznamená, že země zůstane uzavřená. „Naopak, podporuji názor zdravotních expertů, abychom jednotlivá opatření rozvolňovali, restrikce rušili a tím znovu nastartovali ekonomiku země,“ uvedl. Za návrhem prodloužit nouzový stav proto stojí.

V úterním příspěvku Hamáček uvedl, že při povodních bývalo vždy pravidlem končit krizová opatření až ve chvíli, kdy začne klesat voda. „Případy koronaviru zatím stále rostou, i když pomalu,“ napsal. „Tak zásadní otázky jako nouzový stav, by se měly nejdříve probrat s odborníky a pak na vládě,“ dodal. „ANO však má většinu a s tím související větší odpovědnost,“ sdělil. Babiš předtím uvedl, že záporný názor na pokračování nouzového stavu mají všichni ministři za ANO.

Po ukončení centrální distribuce by se od 1. května mělo v oblasti ochranných prostředků postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek a kompetenčního zákona, dodal Hamáček. „To znamená, že zdravotnictví zabezpečí ochranné pomůcky i testování, kraje a ostatní instituce si zajistí materiální i personální kapacity. Policie, vojáci i hasiči se mohou vrátit ke své práci,“ napsal.

Reklama

Doporučované