Hlavní obsah

Hamáčka usvědčil i Zeman, říká Netolický

Foto: facebook.com/martin.netolicky.9

„Osobně si myslím, že by bylo fér říci, že cesta do Moskvy byla plánovaná, ale po vyhodnocení všech rizik zrušena. Vždyť už to řekl i prezident Miloš Zeman,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Martin Netolický.

Reklama

Martin Netolický se v rozhovoru pro Seznam Zprávy domnívá, že výmluva na kamufláž nalomila spojenectví mezi Janem Hamáčkem a Milošem Zemanem. Dokud ministr vnitra celou věc nevysvětlí, moskevská kauza podle něho neutichne.

Článek

Tlak na vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka kvůli vysvětlení kauzy výpravy do Moskvy sílí. Poté, co jeho verzi o kamufláži shodil prezident Miloš Zeman, se začínají ozývat kritické hlasy i uvnitř sociální demokracie.

Pardubický hejtman Martin Netolický v rozhovoru pro Seznam Zprávy rozebírá události po dubnovém sjezdu ČSSD. K dynamice dění přispěl sám Netolický, který potvrdil, že Hamáček mu na schůzce oznámil záměr domluvit v Moskvě dodávku ruských vakcín Sputnik V. Šéf ČSSD se mu za to „odměnil“ vyhazovem z dozorčí rady České pošty.

Hamáček podle Netolického nemůže moskevskou aféru promlčet. „Pevný postoj by měl zaznít. Pokud je o své pravdě Jan Hamáček přesvědčený, měl by teď vystoupit a stejně jako v případě trvání na jedné vyšetřovací verzi Vrbětic říci: Vážený pane prezidente, mýlíte se, má cesta do Moskvy byla kamufláž. Zatím nic takového nezaznělo,“ uvedl Netolický v rozhovoru.

Nedávno jste na Facebook napsal, že se chcete dozvědět pravdu o cestě Jana Hamáčka do Moskvy. Už ji znáte?

Několik důležitých představitelů jako prezident republiky, šéf Vojenského zpravodajství či šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře v podstatě potvrdili, že Jan Hamáček cestu do Moskvy chystal. Není potřeba o tom pochybovat, je to vydáváno za fakt. Osobně si myslím, že by bylo fér říci, že cesta byla plánovaná, ale po vyhodnocení všech rizik byla zrušena. Vždyť už to řekl i prezident Miloš Zeman.

Jak si vyložit Zemanovo vyjádření, že Hamáček si mohl folklor s kamufláží odpustit? Zlomil nad šéfem vaší strany prezident hůl?

To si nemyslím. Prezident pojmenoval situaci tak, jak to cítí. Já osobně to vnímám velice podobně. A mě asi nikdo nemůže podezírat ze spiknutí s prezidentem, je třeba si ale vyhodnotit všechny informace dostupné za posledních několik týdnů. Stále čekám na explicitní vyjádření aktérů inkriminované schůzky s Janem Hamáčkem, měli bychom se toho dočkat v příštích dnech a týdnech.

Proč vicepremiér neustále mluví o kamufláži a raději nepřizná, že bylo chybné plánovat cestu do Moskvy ve chvíli, kdy věděl o útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích?

Pevný postoj by měl zaznít. Pokud je o své pravdě přesvědčený, měl by teď vystoupit a stejně jako v případě trvání na jedné vyšetřovací verzi Vrbětic říci: Vážený pane prezidente, mýlíte se, má cesta do Moskvy byla kamufláž. Takhle by to mělo zaznít, je-li pravdivá verze o kamufláži. Zatím to ale nezaznělo. Myslím, že Jan Hamáček měl na začátku dobrý záměr pomoci České republice s očkováním. Zároveň snaha uspořádat v Praze prestižní summit amerického a ruského prezidenta mohla vypadat lákavě. Faktem je, že někdy dojde ke špatnému vyhodnocení situace, což se může stát každému. To se prostě stává, jen není špatné to sem tam přiznat.

Je udržitelné, aby Jan Hamáček navzdory důkazům a vyjádřením různých aktérů pokračoval ve funkci vicepremiéra a ministra vnitra? Neměl by rezignovat, jak žádá i opozice?

K tomu se nechci vyjadřovat. Jan Hamáček musí zvážit, jestli ta daň není příliš vysoká, je to na něm.

Seznam Zprávy zjistily, že policie v případu moskevské cesty zahájila úkony trestního řízení. Posune vyšetřování kauzu dopředu?

Pokud má policie podezření, může úkony v trestním řízení zahájit z úřední povinnosti. Tak se stalo i nyní v této kauze. Za sebe považuji tento postup za logický, zvláště pak za situace, kdy se veřejně mlží a evidentně se neříká vše. Paradoxně i úkony policie mohou vnést do kauzy jasno.

Nemáte obavu, že moskevská kauza poškozuje ČSSD před volbami?

Záleží na tom, na jaké voliče ČSSD míří. Není pochyb, že na značnou část veřejnosti jeho výroky působí zmateně. Každopádně já od sjezdu říkám, že vedení má mít šanci ukázat svou politiku a směr. Uvidíme, zda to povede ke kýženému cíli, což by nemělo být jen to, že se dostaneme pouze do Sněmovny. Jsme strana, která by měla reprezentovat voličský vzorek kolem 25 procent lidí, měli bychom mít vyšší ambice než jen přelézt pětiprocentní hranici.

Vy jste potvrdil, že vás Jan Hamáček informoval, že seriózně uvažoval o cestě do Moskvy pro vakcíny Sputnik. Následně vás vyhodil z dozorčí rady České pošty, která spadá pod jím řízené Ministerstvo vnitra. Naštvalo vás to?

Hořkost necítím. Ve chvíli, kdy si někdo vylévá zlost, jde o momentální rozpoložení, nikoliv dlouhodobý stav. Samozřejmě ale to načasování mého odchodu nebylo dobré ze strany Jana Hamáčka. Místo mě přichází Martin Kuba, který tuto pozici dle mého bez problémů zvládne.

Vás na poště vystřídá Martin Kuba z ODS, politickým náměstkem ministra zahraničí se stal programový poradce Trikolóry a prezidentův rádce Jan Kohout. Jak hodnotíte, že místo politiků ČSSD přicházejí do různých funkcí politici mimo ČSSD?

U té pošty to nevidím jako drama. Krajské volby ČSSD nevyhrála, naopak ODS či STAN uspěly. O působení pana Kohouta u Trikolóry jsem nevěděl. Je ale právem každého ministra určit si politické náměstky, Jakub Kulhánek na to má právo.

Proč si Jan Hamáček na vnitro vzal Michala Haška, který v roce 2013 politicky padl kvůli lhaní o lánském puči?

Budu se opakovat, ale každý ministr má právo si nominovat své politické náměstky. Přesně před rokem touto dobou jsem seděl s Michalem Haškem před krajskými volbami, protože on byl volební manažer. Na čem jsem se s ním dohodl, to platilo. Nechci být vůči Michalovi Haškovi osobní, proto se omezím na sdělení, že má domluva s ním před rokem proběhla bez problémů.

Tomu rozumím, ale Michal Hašek svými kauzami a lhaním v minulosti asi neudělal ČSSD nejlepší jméno před voliči.

To ale není má odpovědnost, to je na těch ve vedení. Na to, co bylo, ať si každý udělá svůj obrázek.

Jaká je současná role Michala Haška ve straně?

Oficiálně nemá žádnou funkci, s výjimkou toho, že je předsedou organizace ČSSD Brno-venkov. Vše ostatní vyplývá z toho, že se stal politickým náměstkem ministra vnitra. Vnímám ho jako pravou ruku Jana Hamáčka, kterého když nechci otravovat, obrátím se na Michala Haška. Není na tom nic problematického, protože já nejsem zapšklý. Já mám čisté svědomí, nepiklil jsem, takže nemám problém se s Michalem Haškem, Janem Hamáčkem a dalšími bavit. Já si žádné kamufláže nevymyslel, pouze jsem pravdivě odpověděl.

Otočila se ČSSD po sjezdu ještě víc směrem k Pražskému hradu a prezidentovi Miloši Zemanovi?

Ono se to mohlo v mezidobí už stihnout změnit. Zaznamenal jsem dvě vyjádření pana prezidenta: Nejdříve řekl, že Hamáčkova cesta do Moskvy byla špatná bondovka, později uvedl, že folklor se zastíracím manévrem si pan předseda Hamáček mohl odpustit. Ten vztah nemusí být tak intenzivní, jak se může navenek jevit. Kdyby mělo platit nějaké pevné spojenectví, taková vyjádření by prezident nedával. Miloš Zeman si v tomto případě uvědomuje, že Hamáčkův argument s kamufláží nebyl dobrý.

Škodí Miloš Zeman sociální demokracii?

Jak říkám, nejsem prezidentovým fanouškem, je nicméně faktem, že Miloš Zeman patří mezi velké české politiky. Složitý vztah prezidenta k jednotlivým politickým subjektům je vidět dnes a denně, Miloš Zeman vystupuje jako suverén. Nevidím nikoho, komu by prezident nadržoval, když už, tak se k někomu nevyjadřuje. Využívá toho, že je přímo zvolený, což posiluje jeho politický mandát. Využívá toho, že systém brzd a protivah byl v našem politickém systému narušen.

Nebylo by pro ČSSD výhodnější se od Zemana odstřihnout?

Suverénní politické strany by měly být schopny se vůči Miloši Zemanovi dostatečně vymezit, osobně jsem zastáncem toho, aby se hledaly cesty porozumění a co nejmenších vzájemných konfliktů, které nikomu neprospívají. Některá nedorozumění vznikají navíc úplně zbytečně, příkladem je cesta do Moskvy, což není chyba prezidenta Zemana.

Nebyl původní prezidentův záměr realizovat po sjezdu ČSSD skrze předsedu Hamáčka svou politiku a své zájmy - například právě cestou do Moskvy?

Na to neumím odpovědět, to ví jen Jan Hamáček.

Ve vládě Andreje Babiše působí řada ministrů, kteří se netají svou náklonností k Hradu a prezidentovi. Nezačíná to být už spíše kabinet Zemanových spojenců?

To jsem říkal už před několika lety. Není to tak dávno, co se tu někteří vysmívali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že je slabý premiér. S odstupem času je vidět, že Bohuslav Sobotka stavěl své působení na typických parametrech parlamentní demokracie. Z toho plynuly nepříjemné spory, premiér měl ale ve vládě ministry, které tam skutečně chtěl mít. Andrej Babiš v mnoha věcech ustupuje a myslím si, že i on sám už chápe, že v některých strategických záležitostech musí být zadobře s prezidentem. Andrej Babiš podle mě není silným premiérem.

Vy jste podpořil iniciativu bývalého místopředsedy ČSSD Michala Šmardy, který chce vést nadstranickou debatu o směřování české levice. Jaký bude další vývoj tohoto projektu? Nová strana, nebo se prosadí do vedení ČSSD, neuspěje-li Jan Hamáček?

Vítám všechny myšlenkové platformy řešící budoucnost tuzemské levice. Nemám problém se účastnit takových diskuzí. Mrzí mě, že místo toho, aby vedení strany takovou iniciativu vítalo, hned v tom vidí nějaký problém. Uvítal bych, kdyby se kdokoliv z vedení do této iniciativy zapojil, konečně bychom řešili něco jiného než personálie, kauzy nebo pandemii. Než o nové straně by to mělo být o hledání našeho budoucího směru.

Reklama

Doporučované