Hlavní obsah

Hasiči v Kosičkách zlikvidovali téměř 30 procent ze 170 tisíc nakažených slepic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Likvidace velkochovu, ve kterém je 170 tisíc slepic a který zasáhla ptačí chřipka. začala ve čtvrtek ráno a hotová by mohla být do neděle. Na likvidaci se podílelo 130 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Článek

Likvidaci chovu hasiči zahájili ve velké hale s asi 60 tisíc kuřicemi, kde v minulých dnech uhynuly tisíce nakažených zvířat. Kuřice, což jsou mladé slepice, které ještě nesnášejí vajíčka, hasiči v ochranných oblecích vynášeli z haly a usmrcovali v kontejnerech s oxidem uhličitým. Utracená drůbež skončila v asanačních podnicích.

„Chov kuřic se dnes podařilo zlikvidovat z asi 80 procent, likvidaci dokončíme v pátek,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. V pátek začnou hasiči s likvidací slepic ve třech menších halách, kde chtějí slepice usmrtit naráz zaplynováním celých hal oxidem uhličitým. První menší halu hasiči již dnes začali plynem napouštět. U poslední velké haly s asi 70 tisíci nosnicemi zaplynování není možné a hasiči tak budou muset použít postup jako u likvidace kuřic.

Na místě pracují i hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína se speciálními soupravami na dekontaminaci osob a techniky. Přítomni jsou také veterináři, pracovníci farmy a policisté. Pro běžnou dopravu je od dnešního rána uzavřena silnice třetí třídy mezi obcemi Kosice a Kosičky, u níž drůbežárna stojí.

Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75 tisíci kusy kachen. Chov slepic patří společnosti Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách.

Ptačí chřipkou byl v Kosičkách zasažen chov asi 63.000 kuřic v jedné hale, kdy první úhyny začaly na konci minulého týdne a postupně šly v neděli a v pondělí do tisíců. U čtyř hal s 111 500 nosnicemi byly výsledky rozborů na ptačí chřipku negativní. Preventivně bude ale utracen celý chov a zlikvidována budou i vejce od slepic ze snáškových hal. Náhrada státu firmě za vybité slepice by podle České televize mohla činit 40 až 50 milionů korun.

Drůbežárna v Kosičkách podle ředitele Jana Pozdílka dodržela všechna preventivní zootechnická opatření k minimalizaci šíření nákazy. Možná se nákaza do chovu podle něj dostala vzduchem kapénkovou infekcí, druhá verze hovoří o teoretickém nakažení kuřic divokým ptactvem při jejich přepravě do Kosiček. Kosičtí chtějí chov po dezinfekci a třicetidenní karanténě opět obnovit.

Vejce dodaná před vypuknutím nákazy drůbežárnou na trh jsou podle Pozdílka nezávadná. Připomněl, že ptačí chřipkou byla nakažena jen hala s kuřicemi. „Státní veterinární správa nám nenařídila stahování vajec z oběhu. Žádné nebezpečí (spotřebitelům) nehrozí,“ řekl.

Veterináři se při zjišťování příčin nákazy zaměřují na společnost Perena. „Je zřejmé, že pravidla biologické bezpečnosti na těchto farmách nebyla nastavena správně, nebo se nedodržovala,“ uvedl v úterý ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Veterinární inspektoři také prověřuji, zda nebyla zavlečena nákaza z chovu kachen v Kosičkách do chovu nosnic. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů.

Reklama

Doporučované