Hlavní obsah
Online

Politici se hádají o testy, sousední země zvažují další zpřísnění hranic

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem epidemie koronaviru v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

Česko: Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že návrat dětí do škol od března není příliš reálný. A dále že chce zrušit tendr na antigenní testy pro školáky. Rozpoutal tím přestřelku s šéfem vnitra Janem Hamáčkem, jehož úřad výběrové řízení organizoval. Kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi padlo trestní oznámení.

Česko: Podpora zasažených firem se zřejmě v květnu nebo červnu změní z dotací na záruky za úvěry, oznámil ministr Karel Havlíček po schůzce s prezidentem v Lánech.

Česko: Počet nově nakažených odhalených za pátek je 11 192. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo na 1,19. Vyšší je i průměrný počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Svět: Polsko podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského nevylučuje omezení na hranicích s Českem a Slovenskem. Důvodem je rostoucí počet případů nákazy koronavirem v obou státech.

  • Ve Francii roste denní počet nových případů koronaviru

    Ve Francii v porovnání s minulým týdnem třetí den za sebou vzrostl denní přírůstek nových případů koronaviru. V sobotu ministerstvo zdravotnictví oznámilo 22 371 nových infekcí, minulou sobotu jich bylo 21 231.

    Francie za posledních 24 hodin zaregistrovala 183 dalších úmrtí pacientů hospitalizovaných v nemocnicích. O den dříve to bylo 571, statistika však obsahovala i údaje z pečovatelských domů za několik předchozích dní.

    Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran dopoledne oznámil, že kvůli narůstajícímu počtu případů zejména v okolí Nice zváží v této oblasti zpřísnění restrikcí. Vyšší počty nakažených registruje i část Paříže a sever a severovýchod země.

  • Hamáček: Člen komise vybírající testy podal policii oznámení

    Člen komise hodnotící nabídky na dodání testů pro školáky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi. Na Twitteru to dnes uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

  • Na jihu Čech testovali, kolik protilátek má člověk po první vakcíně

    Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) není dobré odkládat u nejstarších lidí podání druhé dávky očkování proti covidu-19. Dokládá to výsledkem vyšetření protilátek 354 lidí starších 80 let očkovaných první dávkou, který zveřejnil na svém Twitteru.

    Protilátky mělo v průměru asi 63 procent z nich. „Navíc odpověď s přibývajícím věkem klesá, to znamená, že čím ti lidé byli starší, tím menší množství protilátek tvořili. A 63 procent je prostě opravdu málo, nelze asi spoléhat na to, že by ti lidé byli nějak chráněni,“ řekl Kuba.

  • Itálie si připomíná rok od první nákazy koronavirem

    Itálie si dnes připomíná rok od chvíle, kdy se v zemi potvrdil první domácí případ nákazy koronavirem. Právě tento den proto vláda nově prohlásila svátkem zdravotníků. Jejich úsilí v boji proti pandemii dnes ocenili i prezident Sergio Mattarella a papež František. Ten hovořil o tom, že odhodlání lékařů a sester je „vakcínou proti individualismu a sobectví“.

    Itálie byla první evropskou zemí, kde se začátkem loňského roku začal šířit virus SARS-CoV-2 poprvé objevený v Číně. Právě 20. února 2020 potvrdila laboratoř nákazu koronavirem u 38letého muže v severoitalském městě Codogno, které se záhy stalo ohniskem šíření infekce. Rok poté má šedesátimilionová Itálie skoro 2,8 milionu nakažených a přes 95 000 obětí covidu-19.

  • Hamáček: Tendr na testy zruším, pokud se na tom vláda shodne

    Ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že je připraven zrušit tendr na dodávku testů potřebných k návratu dětí do škol. „Budu postupovat podle rozhodnutí vlády,“ uvedl.

    Podrobně v přiložené zprávě.

  • Svět již aplikoval přes 200 milionů dávek vakcín proti covidu

    Nejméně 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19 bylo již aplikováno ve 107 zemích světa, uvádí na základě oficiálních statistik a svých propočtů agentura AFP. Necelou polovinu z nich obdrželi lidé z vyspělých států skupiny G7. Od prosince 2019, kdy Čína oznámila první případy nákazy koronavirem, se globálně infikovalo přes 110 milionů lidí, z čehož jich více jak 2,4 milionu na komplikace spojené s covidem-19 zemřelo, vyplývá z údajů AFP.

  • Místo dotací budou záruky, plánuje pro firmy Havlíček

    Podpora firem podnikatelů zasažených dopady pandemie se bude muset zřejmě v květnu nebo červnu změnit z dotací na záruky za úvěry. Důvodem je kapacita státního rozpočtu. Po sobotním jednání s expertním týmem prezidenta Miloše Zemana v Lánech to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Upozornil, že na podporu vydává rozpočet v současnosti zhruba jednu miliardu korun denně.

    Více v přiloženém textu.

  • Bez vakcíny nedostanete práci. Firmy v Británii začaly tlačit na očkování

    Nejste očkovaní, nemáte práci. Většina britských firem chce pro své zaměstnance zavést povinné očkování proti covidu-19, píše britský list Financial Times. Jsou i ty, kde pravidlo „no jab, no job“ již platí.

  • AFP: Na Kypru kvůli pandemii přibývá opuštěných koček

    Dobrovolníci v útulku pro kočky, který stojí v horách u města Pafos na středomořském ostrově Kypr, se potýkají s nárůstem počtu zvířat, která jejich majitelé kvůli pandemii covidu-19 opustili. „Zaznamenali jsme v poslední době nárůst počtu opuštěných domácích koček o 30 procent,“ řekla agentuře AFP 48letá Dawn Footeová, která stojí v čele útulku Tala Cats.

    Tváří v tvář hospodářským těžkostem, které s sebou přinesla pandemie, se řada cizinců, již na Kypru dlouhodobě žili, a lidí s dvojím občanstvím rozhodla ostrov opustit. Domácí mazlíčky si přitom podle Footeové nemohli vzít s sebou, a zvířata tak skončila na ulici.

    „Lidé teď zkrátka nemají peníze a převážet kočku do jiné země je velmi nákladné,“ říká Footeová s odkazem na očkování či povinné cestovní dokumenty pro kočky. „Láme nám to srdce,“ dodává. Podle ní totiž opuštěné kočky často „nevědí, jak přežít“.

  • Janeček ze Chcípl PES dostal pokutu za otevření restaurace

    Jiří Janeček z iniciativy Chcípl PES, která sdružuje protestující podnikatele, dostal pokutu 10 tisíc korun za to, že měl přes vládní opatření proti koronaviru opakovaně otevřenou svou restauraci v Jincích na Příbramsku. Pokutu mu vyměřil Městský úřad v Příbrami. Proti příkazu lze podat odpor. Janeček dnes ČTK řekl, že tak učiní.

    „Myslím si, že to je neústavní, i když ta částka není tak vysoká,“ uvedl Janeček. V odůvodnění správního trestu je uvedeno, že Janeček se přestupku dopustil jako fyzická osoba. On se domnívá, že by na něj mělo být pohlíženo jako na osobu právnickou.

    Majitel minipivovaru a restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Janeček patří k prvním restauratérům, kteří počátkem prosince po vládou nařízeném zkrácení otevírací doby po 20:00 a později i po úplném zákazu provozu odmítli tato nařízení respektovat.

  • Sněhuláka jako symbol stesku po přátelích stavěli lidé na hranici

    Na české a německé straně hranice stavěli lidé po celý týden sněhuláky jako znak stesku po bližních. Iniciativa Soboty pro sousedství tak vyjadřuje nejen strádání, kterým lidé trpí kvůli zavřeným hranicím, ale také obavu ze stigmatizace přeshraničních vztahů. ČTK to řekl ústecký germanista Jan Kvapil, který dnes v Petrovicích na Ústecku s rodinou sněhuláka také postavil.

    „Chceme vyjádřit, že nám chybí naši přátelé, příbuzní, sousedé, kolegové z práce. Holt místo nich stavíme ty sněhuláky a vzpomínáme na ně a dáváme najevo, že se těšíme, až nadejde dobrý čas a budeme se moci scházet,“ řekl Kvapil, který je jedním ze zakladatelů skupiny Soboty pro sousedství. Ta vznikla na jaře, kdy se poprvé kvůli pandemii zavřely hranice.

  • Francie chce zpřísnit koronavirová omezení v některých oblastech

    Rapidní šíření nemoci covid-19 ve francouzském středomořském městě Nice si zřejmě vyžádá další omezení pohybu na regionální úrovni. Uvedl to dnes francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran při návštěvě nemocnice v Nice. Rozhodnutí o dalším zpřísnění omezení pohybu mají být přijatá ještě o tomto víkendu.

    „Je několik měst a oblastí ve Francii, kde virus cirkuluje mnohem rychleji než jinde, a to může vyžadovat regionální omezení,“ prohlásil Véran. Francouzská vláda zavedla zákazy vycházení a další přísná opatření v některých oblastech, obecně však dává přednost opatřením na celostátní úrovni, uvedla agentura Reuters.

  • Česko získá nový lék proti covidu-19

    Česko získá 12 000 dávek zatím neregistrovaného léku od firmy Regeneron, který se používá k léčbě covidu-19. V březnu dorazí 4000 dávek, stejné množství také v dubnu a květnu. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) už tento týden doporučil používání tohoto léku, jeho použití pak musí ještě povolit Ministerstvo zdravotnictví.

    „Povedlo se nám objednat Regeneron. Celkem 12 000 dávek. V březnu přijdou 4000, stejně tak v dubnu a v květnu,“ uvedl Babiš.

  • Pár tvoří roky, k sobě ale nesmí. Podle Česka nejsou partneři ani rodina

    Znají se deset let, čtyři roky tvoří pár. Velvyslanectví a MZV je však nepovažují ani za nesezdaný pár, ani za rodinné příslušníky. Uzavřené hranice a byrokracie tak mladý pár od sebe dělí už víc než rok. Bez šance na změnu.

    Více v článku:

  • Rusko schválilo třetí covidovou vakcínu domácí výroby

    Rusko schválilo třetí vakcínu proti covidu-19 ruské výroby. Jde o preparát CoviVac Čumakovova střediska Ruské akademie věd. Používat se začne v březnu, kdy bude k dispozici 120 tisíc dávek této očkovací látky, oznámil dnes podle agentury TASS premiér Michail Mišustin.

    Vicepremiérka Taťjana Golikovová dále uvedla, že producenti dosud vyrobili 11,1 milionu dávek ruských vakcín, přičemž 7,9 milionu dávek směřovalo k domácímu obyvatelstvu. Dodala, že Rusko plánuje do poloviny roku vyrobit 88 milionů dávek covidových vakcín, přičemž nově schválená látka CoviVac v tomto součtu ještě není zahrnuta. Na 59 milionů vakcín bude určeno pro domácí obyvatelstvo.

    Nejrychleji se zatím rozjela výroba ruské vakcíny Sputnik V, kterou vyvinul moskevský ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Do poloviny roku jí má být vyrobeno 83 milionů dávek.

  • Polsko nevyloučilo omezení na hranicích s Českem a Slovenskem

    Polsko podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského nevylučuje omezení na hranicích s Českem a Slovenskem. Důvodem je rostoucí počet případů nákazy koronavirem v obou státech. Rozhodnutí podle něj padne příští týden, informovala dnes agentura Reuters.

    „Hranice budou otevřeny pro osoby s negativním testem, to ale platí dnes, dynamika situace se může změnit,“ řekl Niedzielski v dnešním rozhovoru v polském Radiu Zet. „Ano, samozřejmě,“ odpověděl ministr na otázku, zda Polsko zvažuje omezení na svých jižních hranicích.

  • Ranní data: 11 192 nově nakažených

    Ranní série dat z Ministerstva zdravotnictví. V pátek bylo odhaleno nově 11 192 nakažených. Provedeno bylo 32 917 PCR testů a přes 43 tisíc antigenních. Počet zemřelých, kterým byl diagnostikován covid, stoupl na 19 097. Hospitalizováno je aktuálně 6366 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy