Hlavní obsah

Hejtman bude jednat se starosty ohledně aleje u Opatovic

Foto: Unsplash (ilustrační)

Ilustrační foto.

Reklama

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich se příští týden pojede do Velkých Opatovic na Blanensku osobně seznámit se situací ohledně aleje stoletých lip.

Článek

Stromořadí vyhrálo v soutěži o alej roku, hrozí ale, že část stromů v budoucnu půjde k zemi kvůli rozšiřování silnice. Mluvčí krajského úřadu Michal Cagala řekl, že variant, jak situaci vyřešit, je více.

Hejtman do Velkých Opatovic podle krajského kalendáře akcí zamíří v pátek. Na svém facebookovém profilu uvedl, že má schůzku se starosty přímo v místě. „Řešil jsem to ještě před volbami. Podepsal jsem petici, byl jsem v kontaktu s jejich organizátory a říkal jim, že je potřeba zatlačit na okolní obce, kde všechna zastupitelstva přijala usnesení, že s vykácením souhlasí. Pořád mi to není jedno, protože sto let stará lípa do pěti let nevyroste,“ uvedl hejtman.

Stromořadí starých lip lemuje silnici druhé třídy 372 mezi místní částí Velkých Opatovic Svárov a místní částí Letovic Chlum. Do Velkých Opatovic se po ní jezdí například ze směru od Brna. Problém je, že silnice je v místě úzká, dvě auta vedle sebe se nevejdou. „Silnice svými bezpečnostními parametry absolutně neodpovídá silnici druhé třídy. Byl tlak s tím něco udělat,“ uvedl Cagala. Kraj na rekonstrukci silnice získal dotaci 80 milionů korun, kdyby silnici neopravil, přišel by o ni. Jenže aby se silnice mohla opravit do přijatelných bezpečnostních parametrů, část stromů by měla být pokácena.

„Rozšíření vyžaduje, aby stromy z jedné strany, které jsou v horším stavu, byly vykáceny. Po rozšíření silnice by se vysázely nové. O kácení dosud není pravomocně rozhodnuto,“ uvedl Cagala.

Hejtman uvedl, že v souvislosti s alejí krajský úřad řeší dvě věci. Běží přezkumné řízení k povolení kácet a odvolání ke stavebnímu povolení, které vydal úřad v Boskovicích na Blanensku. „Takže kraj pravomocně kácet nepovolil a možná teď ani nepovolí. Je taky dost dobře možné, že kraj zruší a vrátí stavební povolení k novému projednání,“ uvedl Grolich. Věc řeší krajský úřad a hejtman doplnil, že nebude diktovat úředníkům, aby kvůli dotaci rozhodli ve prospěch stavby nebo aby povolili kácení, a že by ani nemohl.

Cagala uvedl, že ve hře je ještě jedna varianta. A to, že by se při opravě silnice mezi stromy zhotovily ostrůvky, kam by vozy mohly zajíždět, aby se vyhnuly těm protisměrným. Takové ostrůvky na silnici už jsou, řidiči si je tam při vyhýbání v podstatě vytvořili sami. „Ale tohle je jen varianta,“ uvedl Cagala.

Že věc není jednoduchá, dokládá i vznik dvou protichůdných petic. Zatímco v jedné lidé bojují proti vykácení lip, ve druhé jsou za provedení opravy silnice i s nutným vykácením stromů po jedné straně.

Vítězná alej je jednou z posledních velkých alejí u Boskovic na Blanensku. Je dlouhá 600 metrů a vysazena byla zřejmě v roce 1920 při celonárodní výsadbě Stromů svobody. Tvoří ji 80 lip.

Reklama

Doporučované