Hlavní obsah

Hejtman Zimola se obrací na straníky. Vedení ČSSD se podle něj kroutí jako žížaly v krabičce

Zimola kandiduje na předsedu ČSSDVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Stali jsme se směšní, to je nejhorší, co se může politikovi stát.” I kritikou bývalého vedení chce někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola přesvědčit spolustraníky, aby ho zvolili do čela ČSSD.

Článek

Zimola oznámil kandidaturu již před několika dny, své vize ani důvody takového rozhodnutí ale nechtěl příliš komentovat. Až v pondělí odpoledne napsal straníkům dopis, ve kterém jim vysvětlil, proč se o nejvyšší pozici v Lidovém domě uchází. „ČSSD a její politické vedení se v posledních letech dopustily řady závažných chyb. Namísto všude jinde normálního chlapského přiznání elementární politické odpovědnosti se vedení strany kroutí jako žížaly v krabičce. Chvíli míříme nesmlouvavě do opozice a za pár dnů už zase připouštíme koaliční vládu,” pustil se Zimola do někdejšího vedení strany.

Jako jeden ze sedmi kandidátů na předsedu strany se tak vymezuje proti svým dvěma nejsilnějším soupeřům: Milanu Chovancovi a Janu Hamáčkovi. Oba totiž byli v nejužším vedení strany, když v parlamentních volbách získala 7,3 procenta hlasů.

„Obracím se nyní na vás tímto osobním dopisem, abych vás ujistil, že kopřivu mráz nespálí a já zde stojím, abych v plné síle nabídl sociální demokracii své služby,” napsal dále Zimola straníkům.

Podle něj se sociální demokraté musí obrátit zejména k mladým voličům a umožnit jim, aby začali svůj život dostupným bydlením. „Pomozme obcím ve výstavbě startovacích bytů pro mladé páry a malometrážních bytů pro seniory, kteří pak svůj původní byt mohou přenechat potřebným. Inspirujme se dobrými příklady ze zahraničí a nevymýšlejme již vymyšlené a fungující,” nastínil Zimola také svůj dlouhodobý program.

Reklama

Doporučované