Hlavní obsah

Helfštýn chystá speciální noční prohlídky svého rekonstruovaného paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku chystá během prázdnin speciální noční prohlídky opraveného renesanční paláce. Po rozsáhlé rekonstrukci se palác znovu otevřel loni v srpnu, pandemie koronaviru jeho prohlídky znemožnila.

Článek

V červenci se mohou lidé těšit na akce Palác žije chutí a Palác žije zrakem, další speciální noční prohlídky se uskuteční 11. září. Palác patří k největším renesančním stavbám v České republice. Jeho rekonstrukce stála dohromady více než 90 milionů korun.

„Jde o mimořádných cyklus prohlídek, který jsme pro návštěvníky letos přichystali. Pod názvem Palác žije jim postupně přiblížíme nově otevřené prostory paláce. Čeká je program zaměřený na podněcování smyslů. Dne 10. července to bude Palác žije chutí, půjde o noční prohlídky hradu od 17:00 do 23:30 zahrnující ochutnávku vín a 31. července Palác žije zrakem, což budou noční prohlídky hradu s videomappingem, projekcí na zdech palácového torza, od 20:00 do 23:30,“ uvedla mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Správa hradu původně plánovala tyto speciální prohlídky také v květnu a na začátku června, zhatila je však pandemie koronaviru. „Noční prohlídky Palác žije vůní, plánované na 1. května, musely být z důvodu vládních opatření zrušeny. Stejně tak musely být zrušeny noční prohlídky Palác žije zvukem plánované na 5. června,“ dodala Eva Lehnertová.

Mimo to si podle ní mohou návštěvníci registrovat místa také na komentované noční prohlídky chystané na 11. září. Obdobná akce se konala již loni. Celkem pět skupin od 19:00 do 23:00 si projde hrad v době, kdy je pro běžné návštěvníky hrad uzavřen. „Budou si moci projít vše od druhého nádvoří, galerie, mincovny až po palácového nádvoří a samotný palác. Tento koncept si návštěvníci oblíbili i loni, kdy si své místo na speciální noční prohlídce rezervovalo více než 560 osob. I letos očekáváme nemalý zájem, už v tuto chvíli evidujeme rezervace,“ dodala mluvčí.

Zchátralý renesanční palác středověkého hradu Helfštýn u Týna nad Bečvou, jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017. Kvůli rozsáhlé opravě a stavebním činnostem v nejvzdálenějším cípu hradního areálu se návštěvníci nedostali na čtvrté nádvoří a provoz hradu i kulturní akce byly dva roky omezeny. Rekonstrukce zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras.

Reklama

Související témata:

Doporučované