Hlavní obsah

Hillary Clintonová chystá seriál o kurdských válečnicích

Foto: Profimedia.cz

Bývalá první dáma Spojených států Hillary Clintonová.

Reklama

Hillary Clintonová, bývalá ministryně zahraničí USA či kandidátka na prezidentku za Demokratickou stranu, oznámila, že chystá drama o ženských bojovnicích z kurdských Lidových obranných jednotek (YPG).

Článek

Příběh o těžkých osudech kurdských válečnic v Sýrii bude produkovat spolu se svou dcerou Chelsea Clintonovou.

Plánovaný seriál, o kterém poprvé v pondělí informoval server amerického časopisu The Hollywood Reporter, bude adaptací díla The Daughters of Kobani: A Story of Rebellion, Courage, and Justice (Dcery Kobani: Příběh povstání, odvahy a spravedlnosti) od autorky Gayle Tzemach Lemmonové. Kniha je založená na stovkách rozhovorů s ženskými bojovnicemi (YPJ) z kurdských Lidových obranných jednotek (YPG), které na sebe přitáhly pozornost celého světa zapojením do bojů proti Islámskému státu v Sýrii. Ve Spojených státech má vyjít 16. února. Lemonnová je autorkou dvou bestsellerů.

Drama bude produkovat společnost HiddenLight, kterou založila Clintonová spolu s dcerou. Bývalá americká ministryně zahraničí již na Twitteru nepřímo potvrdila, že na adaptaci válečného díla získala práva.

„Jsem nadšená, že pomohu šířit příběh těchto úžasných žen,“ napsala Clintonová na sociální síti. „Dcery Kobani je výjimečný příběh statečných, vzdorovitých žen, které bojují za spravedlnost a rovnost,“ dodala pro americký server The Hollywood Reporter.

„Vytvořili jsme HiddenLights, abychom oslavovali hrdiny – opěvované i neopěvované –, jejichž odvaha bývá často přehlížena,“ vysvětlila Clintonová vznik produkční společnosti.

Ženské bojovnice se mezi lidmi těší velké úctě. Není neobvyklé, že válečné operace Kurdů řídí právě ženy. Bojují také v předních liniích a účastní se i přímých bojů. V rámci milic YPG mají vlastní jednotky (YPJ).

Chystaný seriál vyvolal poprask v tureckém tisku, který obvinil Clintonovou z toho, že lakuje na růžovo Stranu kurdských pracujících (PKK), po jejímž boku bojovaly milice YPG u syrského Kobani v roce 2014. Jednotky YPG jsou ale ozbrojeným křídlem Sjednocené demokratické strany (PYD). PKK je zakázaná turecká organizace bojující za práva Kurdů v Turecku, a také za odtržení Kurdy obývaných oblastí, nebo alespoň za jejich autonomii.

Clintonová má s Kurdy přinejmenším zajímavý celoživotní vztah. V době, kdy byl prezidentem Spojených států její manžel Bill Clinton, byla PKK prohlášena za teroristickou organizaci a toto označení platí dodnes. Nevztahuje se ovšem na milice YPG.

Když vypukla v Sýrii občanská válka, Clintonová tehdy v roli ministryně zahraničí sdílela obavy, aby se z Turecka nestalo útočiště pro PKK. V roce 2016, kdy se jednotky YPG/YPJ proslavily jako efektivní bojovníci proti Islámskému státu, v debatě s Donaldem Trumpem uvedla, že by zvážila ozbrojení Kurdů.

Zatímco někteří úsilí Clintonové převést příběhy kurdských bojovnic na filmové plátno vyzdvihují, další nejdou pro kritiku daleko. Mnoho uživatelů sociálních sítí poukázalo na to, že Clintonovi nemají s televizí téměř žádné zkušenosti.

Reklama

Doporučované