Hlavní obsah

Historický propad na Wall Street: Akcie prudce oslabily a Dow Jonesův index se dostal pod 24 000 bodů

Americké akcie prudce oslabilyVideo: AP

 

Reklama

Americká Wall Street v pondělí zažila nejhorší den za poslední roky. Akcie prudce oslabily a Dow Jonesův index se během dne dostal téměř pod 24 000 bodů. Média propad přirovnávají k počátku ekonomické krize.

Článek

Americké akcie během pondělí prudce oslabily. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se během pondělního obchodování propadl až na 23 923,88 bodu, tedy o téměř 1600 bodů. Později část ztrát smazal a obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta, tedy o více než tisícovku bodů, na 24 345,75 bodu.

Širší index S&P 500 klesl o 4,1 procenta na 2648,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,78 procenta na 6967,53 bodu. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické, bankovní a průmyslové podniky, napsala agentura AP.

V porovnání se svým letošním maximem oslabil Dow Jonesův index o 8,5 procenta. Širší index S&P 500 z něj sestoupil o 7,8 procenta.

Za „nejčernější den pro akciové trhy za poslední roky“ označil volný pád Dow Jonesova indexu v den, kdy se úřadu ujal nový šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research. „Hodně investorů opravdu propadlo panice,“ řekl agentuře DPA správce portfolia společnosti QC Partners Thomas Altmann. Tu zesílilo mimo jiné i množství automatických prodejních příkazů typu stop-loss, které si držitelé akcií nastavují, aby zamezili největším ztrátám, napsala agentura DPA.

„Otázkou je, zda se investoři, kteří v posledních měsících využívali každého poklesu k levným nákupům, znovu vynoří, nebo zůstanou zdrženliví,“ řekl agentuře AFP tržní analytik JJ Kinahan ze společnosti TD Ameritrade.

Americký prezident Donald Trump si v minulosti připisoval zásluhy za růst zdejších akciových trhů. K pondělnímu poklesu se na svém Twitteru zatím nevyjádřil. Bílý dům nicméně oznámil, že prezident věří ve „výjimečně silné“ základy ekonomiky, na které se soustředí.

Na devizovém trhu dolar posílil díky růstu výnosů u amerických dluhopisů. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba půl procenta a pohybovalo se těsně pod 1,24 USD.

Po oslabení amerických akcií klesají asijské trhy

Asijské akciové trhy a australská burza po pondělním prudkém oslabení amerických akcií v úterý rovněž významně ztrácejí. Index tokijské burzy Nikkei odepisoval kolem 4:00 SEČ 5,26 procenta na 1194,21 bodu. Příčinou jsou obavy z růstu úrokové sazby ve Spojených státech a zpomalení americké ekonomiky.

Index hongkongských akcií Hang Seng ztrácel na začátku obchodování 3,8 procenta na 31 100 bodů, hlavní index šanghajské burzy Composite klesl půl hodiny po zahájení obchodování o 1,89 procenta na 3421. Australský index S&P/ASX 200 na začátku ztrácel 2,74 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované