Hlavní obsah

Historky ze slovenského podsvětí: Uneste prezidentova syna a zlikvidujte svědky

 

Reklama

Únos prezidentova syna Michala Kováče nejlépe ilustruje divoké mečiarovské poměry na Slovensku. Hovoří o nich novinář Milan Žitný.

Článek

Ano, i ve spořádaných zemích občas někdo někoho unese.

Ale na Slovensku to tenkrát, v roce 1995, bylo přece jen něco trochu jiného. 31. srpna byl před policejní stanicí v rakouském Hainburgu nalezen ve svém mercedesu tehdy čtyřiatřicetiletý muž. Opilý, zmlácený.

Jmenoval se Michal Kováč, a jak jméno naznačuje, byl to syn tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče.

A neuvěřitelný příběh, který nejlépe ilustruje divoké poměry na mečiarovském Slovensku půlky 90. let, pokračuje. V podstatě od počátku bylo jasné, kdo za únosem Kováče juniora stojí: Byla to slovenská tajná služba SIS.

Případ, ve kterém nechybějí svědci vyhození do vzduchu ve svém autě, nebyl nikdy oficiálně vyřešen. Slovenský premiér Vladimír Mečiar svým generálním pardonem v roce 1998 znemožnil, aby byli viníci pohnáni před soud.

Únos syna prezidenta formálně demokratické země, který s velkou pravděpodobností inicioval sám premiér stejné země, změnil na Slovensku atmosféru a měl mimochodem zásadní vliv na to, že Bratislava nedostala pozvánku pro první vlnu rozšiřování NATO na konci 90. let.

Slovenský novinář Milan Žitný sledoval příběh od samého počátku - a o vinících nemá pochyb. Pusťte si video v tomto článku, v němž Milan Žitný pro Seznam Zprávy hodnotí s odstupem několika let dramatický únos prezidentova syna.

Reklama

Doporučované