Hlavní obsah

Hitlerovo soukromí je na prodej. V Anglii vydraží fotoalbum Evy Braunové

Deník Evy Braunové se bude po 72 letech od jeho nalezení dražit.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Konečná částka by se mohla vyšplhat až přes 15 tisíc liber, tedy zhruba 465 tisíc korun.

Článek

Album s fotkami Adolfa Hitlera, které se nikdy neměly dostat na veřejnost, půjde ve středu do dražby. Původně patřilo jeho milence a nakonec i manželce Evě Braunové. Zanechala ho ve své ložnici v Hilterově bunkru. V roce 1945 ho tam objevil britský fotograf Edward Dean spolu s válečným rozhlasovým reportérem BBC Richardem Dimblebym. Pomáhal jim ruský voják, který je do bunkru zavedl.

Snímky v albu zobrazují Hitlera spolu s dalšími nacistickými pohlaváry mimo jejich profesní život. „Fotky jsou velmi osobní. Musel je vyfotit někdo, kdo byl vůdci opravdu blízko. Máme i fotografie osobní stráže – to vysvětluje tehdejší zvěsti, že jeden z bodyguardů byl přítelem Evy Braunové,” vysvětluje okolnosti vzniku alba konzultant aukčního domu C&T Auctioneers Tim Harper.

Podle něj si Hitler tehdy svou image, zejména pak fotografie, sám kontroloval a schvaloval. Proto se tyto snímky, na kterých je zachycen i Heinrich Himmler, Joseph Goebbels nebo Hermann Göring ve velmi uvolněných a často i veselých chvílích, nikdy neměly dostat na veřejnost.

Fotoalbum se bude dražit na aukci ve středu 15. března ve městě Royal Tunbridge Wells na jihovýchodě Anglie. Konečná částka se pravděpodobně vyšplhá přes 15 tisíc liber, tedy zhruba 465 tisíc korun.

Reklama

Doporučované