Hlavní obsah

Hlas ze záhrobí? Islámský stát zveřejnil nahrávku s údajným hlasem Bagdádího

IS zveřejnil nahrávku s Bagdádím, není jasné, jak je staráVideo: Reuters

 

Reklama

Na nahrávce údajný Bagdádí vyzývá svoje spolubojovníky, aby pokračovali v odporu vůči nepřátelům.

Článek

Teroristická organizace Islámský stát ve čtvrtek prostřednictvím zpravodajské agentury al-Furkán zveřejnila zvukovou nahrávku, na níž údajně mluví její vůdce abú Bakr al-Bagdádí. Podle Reuters ale není jasné, kdy byl šestačtyřicetiminutový záznam pořízen.

V poslední době se opakovaně objevily nepotvrzené zprávy o Bagdádího smrti.

Na nahrávce údajný Bagdádí vyzývá svoje spolubojovníky, aby pokračovali v odporu vůči nepřátelům. „Velitelé Islámského státu a jeho vojáci si uvědomili, že k získání Boží milosti a vítězství musí být člověk trpělivý a odolat nevěřícím bez ohledu na jejich aliance,” citovala agentura ze záznamu. Podle agentury AP nahrávka obsahuje výzvu k pokračování v boji navzdory pádu severoiráckého města Mosul, který irácké síly s americkou podporou obsadily v červenci.

Nahrávka byla zveřejněna uprostřed spekulací o Bagdádího osudu poté, co IS přišel o kontrolu nad většinou území donedávna ovládaných v Iráku a v Sýrii. Smrt Bagdádího, kterého agentura Reuters označila za „nepolapitelného vůdce”, oznámilo naposledy v červnu Rusko a krátce poté ji zopakovala organizace syrských ochránců lidských práv SOHR.

Naposledy počátkem září ale USA vyjádřily nad Bagdádího koncem pochybnosti. USA na Bagdádího hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů. K předchozím zprávám o Bagdádího smrti generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii, řekl, že mu chybí „přesvědčivý důkaz, informace tajných služeb nebo i jiného zdroje, který by potvrdil Bagdádího smrt”. Podle něj naopak zprávy rozvědek naznačují, že vůdce IS je naživu.

Naposledy byla nahrávka s údajným Bagdádího hlasem zveřejněna loni v listopadu.

Reklama

Doporučované