Hlavní obsah

Že vaše firma nechce testovat? Hlaste nám ji, vyzývá Svaz průmyslu

Firmy budou testovat. Stát jim přispěje. Rozhovor s Janem Rafajem ze Svazu průmyslu a dopravy.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

684 nakažených ve Škodě Auto, zhruba dvě procenta z celkem 32 000 zaměstnanců automobilky kvůli covidu-19 teď nepracují. Obdobně to může vypadat v dalších firmách, které své lidi začnou pravidelně testovat.

Článek

V Česku se zřejmě brzy rozběhne velké testování, o které se postarají samy firmy. „Každá firma bude testy schopná zachytit jedno až dvě procenta nakažených zaměstnanců a zabráníte tomu, aby se pohybovali mezi ostatními. Nezastaví to celou firmu,“ vysvětluje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Tímto argumentem zároveň vyvrací obavy firem o chod podniku.

Právě možnost, že kvůli testování a případné pozitivitě výroba zkolabuje, některé podniky od pravidelných testů odrazovala. Druhým faktorem proti byly finance, ale tento argument slábne, nově dostane podnik 60 korun za každý test, který zaměstnanci – nejvýše však čtyřikrát měsíčně – provede. Může jít o samotest, který si každý může udělat sám.

Podle Rafaje zatím své lidi testovala méně než desetina firem. Že by dál testovali jen ti zodpovědní a část byznysu by testy kvůli hrozícím výpadkům ve výrobě odmítala, Rafaje netrápí. „Vyzývám odbory i zaměstnance, aby nám sdělovali firmy, které do testování nechtějí jít,“ řekl Byznysu Seznam Zpráv.

„Jsem si jist, že dramaticky naroste počet firem, které budou testovat,“ věří Rafaj. Testování je podle něj morální povinnost každé firmy: „Myslím si, že bychom do toho měli jít všichni. Máme pět milionů zaměstnanců, z toho je absence 20 procent, část je na home office. Pokud bychom byli všichni zodpovědní, tak by se měly týdně testovat dva miliony zaměstnanců,“ uvádí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Podle něj se nepotvrzuje, že se antigenní testy nehodí pro bezpříznakové: „V naší firmě testujeme každý týden několik set zaměstnanců. A většinový záchyt je u lidí, kteří nemají žádné příznaky.“

Že bude testování ve firmách povinné, není podle informací Jana Rafaje ještě ze hry. Vláda však musí podle něj nejprve zjistit, zda je vůbec k dispozici dost testů. „Nevylučuji, že to někdy povinné bude. Když jsme se ptali, jestli Ministerstvo průmyslu a Ministerstvo zdravotnictví ověřovaly, zda jsou na trhu každý týden k dispozici dva nebo tři miliony testů, tak nám na to nikdo nebyl schopen odpovědět,“ líčí Rafaj.

Reklama

Doporučované