Hlavní obsah

Hnilička skončil. Na pozici šéfa českého sportu ho nahradil Neusser

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička, v minulosti hokejový brankář, v posledních měsících šéf Národní sportovní agentury.

Reklama

aktualizováno •

Milan Hnilička už nadále nebude pokračovat v roli šéfa Národní sportovní agentury (NSA). Rozhodl se sám funkci opustit. Nahradí ho Filip Neusser, člen vedení svazu pozemního hokeje.

Článek

Milan Hnilička se rozhodl nepokračovat v roli předsedy Národní sportovní agentury. „Dnes ráno jsem poslal rezignaci premiérovi.“

Bývalý brankář, který reprezentoval v ledním hokeji končí, nahradí ho někdejší gólman reprezentace v pozemním hokeji Filip Neusser. Ten se až dosud zviditelnil nejvíce tím, že šel do volebního souboje s Jiřím Kejvalem, a to o roli předsedy Českého olympijského výboru.

Dalšími kandidáty byli údajně Filip Šuman, šéf florbalového svazu, a Lukáš Heřmanský, který vede Český svaz lyžařů. Jeho otec Jan Heřmanský patřil mezi zakládající členy hnutí ANO. V zákulisí padlo i jméno Karla Kováře, náměstka ministra školství.

Nového předsedu Národní sportovní agentura Filipa Neussera každopádně už na svém dnešním jednání vybrala vláda.

V Národní sportovní agentuře proběhl v uplynulých týdnech audit, který shledal řadu pochybení. „My jsme proti těm nálezům podali námitky, ten proces není uzavřený. A je také neveřejný,“ konstatoval Hnilička. Ačkoli v nedávné minulosti předseda vlády Andrej Babiš opakovaně zmínil, že o dalším osudu Milana Hniličky v čele NSA rozhodnou právě výsledky auditu, Hnilička se rozhodl komunikovat svůj odchod z funkce jinak.

„Je to moje rozhodnutí, není to tak, že nebýt mé rezignace, byl bych z funkce odvolán. S auditem můj odchod nesouvisí. Odcházím kvůli enormnímu vytížení, které mělo vliv na můj rodinný život. Člověk s tím samozřejmě počítá, když jde do takové funkce. Ale bylo to opravdu enormní,“ rozvyprávěl se Hnilička.

Zdůraznil, že do sportu se nyní konečně dostalo dostatek financí. „Rozpočet se navýšil přes 10 miliard, není to tak dávno, co byly pro sport jen 3 miliardy. Do této chvíle jsme různým sportovním organizacím rozdělili dotace za 4,3 miliardy korun,“ pochválil se nyní už bývalý šéf agentury.

Hnilička řekl: „O svém odchodu už jsem přemýšlel delší dobu. Je možné, že se vrátím tam, kde jsem pracoval dříve, tedy na hokejový svaz.“

Milan Hnilička stál v čele Národní sportovní agentury od jejího vzniku v roce 2019. V letošním kalendářním roce NSA poprvé převzala úkol rozdělovat státní dotace pro celý český sport. Před ní se tím zabývalo ministerstvo školství.

Milan Hnilička je bývalý hokejový brankář, třikrát získal titul mistra světa. Jako náhradník byl členem zlatého olympijského týmu v Naganu.

V posledních letech začal spolupracovat s hnutím ANO, které vede Andrej Babiš. Na kandidátce ANO byl zvolen do Poslanecké sněmovny a stal se i vládním zmocněncem pro oblast sportu. Na to volně navázal obsazením klíčové pozice v nově vzniklé Národní sportovní agentuře.

Jeho pozicí zatřásl skandál z ledna letošního roku, když se v deníku Blesk objevily fotografie z narozeninové party v teplickém hotelu Prince de Ligne. Bylo zjevné, že její účastníci nedodržovali tehdy přísná protipandemická opatření v souvislosti s onemocněním covid-19.

Pro Hniličkovo setrvání ve funkci se tehdy vyjádřili zástupci sportovního prostředí. Vedly je k tomu zejména reálné důvody, potřebovali, aby dotace do jejich organizací byly vyplaceny včas. Případné změny ve vedení Národní sportovní agentury by mohly celý proces zbrzdit.

Hnilička se v důsledku teplické aféry vzdal poslaneckého mandátu a zaslal peníze na dobročinné účely. V čele NSA setrval ještě několik měsíců, až do dneška.

Mezi tím vyplavaly další skutečnosti. Veřejnost zaujala netransparentní výměna místopředsedů agentury, kdy se najednou zčistajasna na webu NSA objevily místo Ivo Lukše a Michala Janeby dvě ženy, konkrétně Markéta Kabourková se Soňou Bergmannovou, která dlouhodobě spolupracuje s různými strukturami hnutí ANO.

Vyšlo také najevo, že dotace do sportu nerozdělovala Národní sportovní agentura zcela sama, ale najímala si na administrační činnost i soukromou firmu Moore Czech Republic.

Tento fakt vytkli agentuře i kontroloři, které do Národní sportovní agentury vyslalo k provedení auditu ministerstvo financí. Auditoři ve své zprávě našli celkem 32 pochybení a porušení rozpočtové kázně ve výši nejméně 10 milionů korun.

Reklama

Doporučované