Hlavní obsah

Takový útok jsem nezažila, říká politička, kterou urazil Babiš

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyni Moniku Hohlmeierovou označil Andrej Babiš za pomatenou.

Reklama

Český premiér ji označil za pomatenou, teď dostává kvůli vyšetřování jeho střetu zájmů tisíce výhrůžek. O Babišově slovech a možném střetu zájmů měl parlament ve čtvrtek dokonce jednat, kvůli koronaviru ale jednání odložil. Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová odpovídala Seznam Zprávám.

Článek

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů?

Tohle je otázka auditu, který dělá Evropská komise. Evropský parlament nezasahuje do případu Andreje Babiše. Posláním Výboru pro rozpočtovou kontrolu bylo zjistit, jestli v České republice existují systémy odhalující střet zájmů nebo jestli tam jsou nedostatky ve struktuře administrativní správy. Také jsme chtěli vědět, jestli u vás existují systémy odhalující zneužívání fondů EU nebo podvodné využití fondů EU, takže to je úkol Výboru pro rozpočtovou kontrolu. Práce výboru ve skutečnosti je, že hledá, jestli jsou někde systémové problémy, jestli jsou tam nějaké slabé stránky, jestli existují mezery v legislativě, zda je systém transparentní, jaká je jeho náplň a jak zkušení jsou zaměstnanci v dané administrativě. Takže se nezabýváme jedním specifickým případem, protože zvláštní případy jsou v kompetenci auditorského postupu a my auditorské postupy neděláme.

Výsledkem vaší mise bylo, že Česko neumí střet zájmů odhalit a systém má řadu nedostatků. Můžete říct, jaké jsou ty základní nedostatky českého systému?

Z naší mise jsme se nevrátili se závěry, ale s nezodpovězenými otázkami. Viděli jsme, že například struktura auditu je velmi rozvětvená, takže reálný přehled o možném střetu zájmů je velmi komplikovaný, nebo dokonce nemožný. Dále to vypadá, že je zde právní výklad, který je v rozporu s tím, jak si právo a pravidla vykládají a rozhodly o nich společně všechny členské státy, parlament a komise. Pak jsme také zjistili, že Nejvyšší kontrolní úřad má pouze omezené kompetence, nemá možnost zkontrolovat příjemce dotací například na regionální úrovni. Když se podíváme na mezinárodní standardy, tak auditoři mají běžně možnost křížové kontroly, aby ověřili, zda se například v žádosti příjemce objevují stejná data jako u agentury, co je vyplácí, nebo úřadů či na ministerské úrovni. Takže se snaží dělat křížové kontroly a srovnávat, jestli ty údaje sedí. A velmi často se odhalují nedostatky, problémy, a dokonce podvody. A Nejvyšší kontrolní úřad v České republice nemá dostatečné kompetence tohle dělat, protože dosud nebyla schválena potřebná legislativa. Takže jsme odhalili řadu nedostatků, máme řadu otázek, na kterých ještě budeme pracovat, a hodláme položit na stůl i další otázky a budeme požadovat odpovědi ohledně těch slabých míst v systému.

Monika Hohlmeierová

Německá europoslankyně, předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu. Je členkou bavorské CSU. V letech 1998–2005 působila jako bavorská ministryně školství. Od roku 2009 je členkou Evropského parlamentu. V únoru tohoto roku vedla kontrolní misi, která se soustředila na možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

Český premiér Andrej Babiš opakovaně popřel, že by pochybil a označil členy Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu, za „zrádce“ a vás za „pomatenou“ . Co si myslíte o takovém prohlášení českého předsedy vlády?

Myslím si, že je naprosto neobvyklé, že předseda vlády útočí na parlamentní delegaci a výslovně pak na určité osoby v delegaci. Pokud existují odlišné názory na pojetí práva, ohledně administrativy, musíme se s nimi vypořádat profesionálně a ne vést nenávistné projevy vůči českým europoslancům. Ty teď kvůli tomu napadají extremisté, velmi radikální extremisté a nacionalisté. Takže volba těchto slov mě v tomto případě velice udivila. Já osobně nechci jít na tuto úroveň. Protože jako předsedkyně výboru bych ráda dělala faktickou práci – a my ji budeme dělat a budeme v ní pokračovat. Naším zájmem je to, aby peníze českých daňových poplatníků byly rozdělovány transparentně, zákonně a spravedlivě k většině populace. To je ten hlavní cíl. A proto jsme také podnikli tuhle misi, kde ověřujeme a zjišťujeme fakta. A neděláme to, protože bychom chtěli někoho politicky napadat nebo ho postavit do špatného světla. Cílem naší je práce je podle zákona prověřit, jak jsou utráceny evropské peníze. A všechny politické strany, předsedové poslaneckých klubů, a dokonce i předseda jasně řekli, že by chtěli ochránit parlamentní delegaci před takovými nenávistnými projevy.

Zažila jste za svou profesní kariéru někdy takovouto veřejnou reakci jako tu od Andreje Babiše?

Nikdy.

Máme před sebou hodně práce

Berete to vyjádření jako důkaz, že jste šlápli do vosího hnízda?

Hezky řečeno (smích). Myslím, že máme před sebou ještě hodně práce. A jsem na jednu stranu velmi vděčná úředníkům, protože se nám opravdu velmi snažili kvalifikovaně odpovědět na naše otázky. A na druhou stranu jsem také velmi vděčná nevládním organizacím a velmi dobře obeznámeným informátorům nebo novinářům za jejich investigativní práci. A Výbor pro rozpočtovou kontrolu vždycky chtěl pomáhat řešit problémy, ne je působit, protože pokud jsou někde nedostatky, netransparentnost nebo zneužívaní či střet zájmů, tak musíme zasáhnout. Veřejnost ve státech EU to od nás očekává, česká veřejnost to od nás očekává. V Evropské unii si je každý rovný před zákonem. Takže nezáleží, jakou pozici ten člověk zastává, jestli je to premiér, prezident nebo běžný občan, co není známý a nemá prominentní postavení.

Vám chodí výhrůžky, ty už řeší policie. Zvažovala jste právní kroky proti Andreji Babišovi kvůli těmto hrozbám smrtí?

Ne, nezvažovala. A byla jsem v Řecku, byla jsem Maďarsku, řešili jsme komplikované případy, kde jsme se ocitli v problematické situaci, protože vláda měla odlišný názor než Výbor pro rozpočtovou kontrolu nebo si jinak vykládala právo nebo došlo k zneužití fondů a snaze to zakrýt. Měli jsme různé případy v různých členských státech, ale nikdy předtím jsme nezažili takové chování předsedy vlády. Musím říct, že jsem nikdy nezažila takové chování. Ale musím zároveň dodat, že úředníci byli velmi milí, snažili se nám odpovídat na naše otázky, tady nemám vůbec žádné stížnosti, jak se k delegaci chovali v běžné konverzaci, když jsme se ptali na administrativu, i když jsme neměli vždycky stejný názor, tak to vždycky bylo v konstruktivní a přátelské atmosféře.

Ptám se, protože jste napsala dopis předsedovi Evropského parlamentu, že Babišovy akce by mohly přispět k těmto hrozbám smrtí.

Myslím, že je téměř dokázáno, že to tak je, protože od této doby hrozby smrtí hodně narostly.

Mohla byste být konkrétnější?

Už po prvních slovních útocích ze strany Andreje Babiše na adresu naší mise, že přijíždíme z politických důvodů, že přijíždíme, abychom ho napadali, jsem dostávala výhrůžky smrtí buď v dopisech, nebo na sociálních sítích. Ale poté, co mluvil o zrádcích, tak to byla skutečná exploze těch výhrůžek na sociálních médiích a na internetu vůči Mikuláši Peksovi a Tomáši Zdechovskému. A pokud se někdo opravdu cítí zodpovědný za vládu práva a demokracie, respekt a odpovědnost za každého občana, tak se takto nechová. Já se cítím zodpovědná za každého občana, my tady máme třeba kolegy z poslaneckého klubu Zelených a ti mají odlišné názory, než mám já, ale chováme se k sobě s respektem. A myslím, že on takové chování nepřevedl a že na to máme upozornit. Upozornili jsme na to dopisem, který podepsali všichni předsedové poslaneckých klubů a nakonec i předseda parlamentu.

Stačilo by vám, kdyby se český premiér omluvil? Jak by ta omluva měla vypadat?

Já jsem zatím žádnou omluvu nedostala. Dokonce na mě bylo zaútočeno ještě několikrát. Běžně člověk jako předseda vlády ví, jak se omluvit, a nepotřebuje žádné doporučení poslance Evropského parlamentu. Běžně by to měl vědět.

Dobře, a pokud by se něco takového stalo, byla byste s tím spokojená?

Nejsem někdo, kdy by měl seznam podmínek, které by měl premiér splnit. Ten normálně ví, jak se omlouvat. Myslím, že premiér Andrej Babiš to ví.

Reklama

Doporučované