Hlavní obsah

Hongkong stahuje z knihoven dětské knihy, kde vystupují gayové a lesby

Hongkongská vláda odstranila řadu dětských knih s LGBT tematikou.Video: Jana Trantinová, AP

 

Reklama

Hongkongské knihovny odstranily z polic několik dětských knih, kde vystupovaly například postavy s menšinovou sexuální orientací.

Článek

Hongkongská vláda nařídila odstranění řady dětských knih z knihoven kvůli znepokojení nad tím, že se v nich vyskytovala LGBT tematika. V jedné z odebraných knih vystupuje například pár samců tučňáků, kteří společně vychovávají tučňáčí mládě. Z polic byla odebrána také kniha mezinárodně uznávaného autora Davida Walliamse Kluk v sukních, ve které se hlavní hrdina rád obléká do ženských šatů.

„Myslím, že je v pořádku skrýt knihy, které jsou něčím takto výjimečné. Dát je někam stranou, kde je nevidí tolik lidí. Proč? Protože nejsou o normálním chování. Špatně to vychová děti, ne?“ uvedl respondent ankety reportérů.

Lidskoprávní organizace Amnesty International označila tento krok za velké zklamání a omezení svobody projevu a svobody přístupu k informacím.

Desítka knih s LGBT tematikou je v knihovně stále k dispozici, ale pouze na vyžádání. Oddělení, které spravuje veřejné knihovny, doporučilo jejich čtení pod dohledem rodičů.

Reklama

Doporučované