Hlavní obsah

Britská vláda zakáže terapie, které se snaží přimět lidi ke změně sexuální orientace

Britská vláda se zastala homosexuálů.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britská vláda zakáže terapie snažící se o změnu sexuální orientace homosexuálů. Jde o součást širšího státního plánu vylepšování životní úrovně LGBT komunity v zemi. Jeho body se opírají o celonárodní průzkum.

Článek

Vládní plán vylepšování životní úrovně gayů, lesbiček a transgenderových osob ve Velké Británii bude stát téměř 132 milionů korun. Obsahuje 75 bodů zahrnující mimo jiné také zdravotní poradce, prostředky pro řešení diskriminace, zločiny z nenávisti nebo vyvážení výuky na školách. Vychází z celonárodního průzkumu publikovaného v úterý.

Výzkumnému šetření se podrobilo přes 108 tisíc lidí. Více jak dva tisíce z nich uvedlo, že podstoupilo terapie konvertování homosexuálů, a téměř 5500 účastníkům byly tyto léčby nabídnuty.

„Prošla jsem si tím, protože jsem si stejně jako spousta dalších myslela, že být lesbičkou je hřích,” řekla pro BBC Jayne Ozanneová, členka generálního synodu anglikánské církve.

„Hlavním problémem ale je, že to způsobuje velikou škodu. Kvůli těmto výzkumům tu je taková spousta mladých lidí, kteří trpí mentálními problémy, sebepoškozováním, sebevražednými sklony. Cítí se vinni, protože to nezabralo,” dodala Ozanneová.

„Je to velice extrémní, takzvaná terapie, která se pokouší někoho ‚vyléčit’ z toho, že je homosexuál… Samozřejmě, že z toho se nikdo neléčí. Je to ta nejvíce extrémní praktika, která může zahrnovat i nápravné znásilnění,” řekla k nyní již zakázaným léčbám ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová.

Z průzkumu zároveň vyšlo najevo, že více než dvě třetiny LGBT komunity se na veřejnosti vyhýbají držení se za ruce ze strachu z negativních reakcí.

Premiérka Theresa Mayová uvedla, že „by nikdo neměl skrývat to, jaký je”.

Britská LGBT lidskoprávní organizace Stonewall dodala, že ve společnosti stále existují „kapsy”, ve kterých jsou homosexuálové „velmi vzdálení od pocitu bezpečí”.

Reklama

Doporučované