Hlavní obsah

„Horníček mi dal herecké sebevědomí,“ vzpomíná herečka Švábová. Rodná Plzeň mu odhalí bustu

Plzeň si připomíná 100 let od narození Miroslava Horníčka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Herečka plzeňského Divadla J. K. Tyla Monika Švábová se poprvé setkala s Miroslavem Horníčkem ve svých 13 letech, když se jí podepsal do památníku. O dvě desítky let později s ním stála na jevišti. Představení Setkání s Veronikou napsal Horníček speciálně pro ně dva. Od narození tohoto uznávaného umělce 10. listopadu uplyne 100 let, rodná Plzeň si toto výročí připomíná řadou akcí.

Článek

Prostor před Malou scénou Nového divadla ponese nově jméno tohoto herce, dramatika, režiséra, výtvarníka, spisovatele a glosátora. Zároveň se tu bude nacházet jeho busta a koutek s jeho knihami. „Já na něj vzpomínám s velkou láskou a díky,“ říká Monika Švábová s tím, že jí jako režisér a divadelní partner dal nejvíc, co mohl. „A to sebevědomí a jistotu. Já jsem se vedle něj nebála, nikdy mě neshodil,“ líčí plzeňská herečka.

S Miroslavem Horníčkem si porozuměli od samého počátku, Monika Švábová se znala velmi dobře i s jeho manžekou Bělou. Oba se díky tomu stali kmotry druhého syna Moniky Švábové.

Vybavuje si také střípky z představení Setkání s Veronikou. Ona čekala v zákulisí, na scénu měla přijít později. Jakmile se zvedla opona a diváci na jevišti spatřili Miroslava Horníčka, spustil se obrovský aplaus. Aniž by Horníček promluvil. „Tomu se říká láska obecenstva k herci,“ míní Švábová, která Horníčka navštěvovala celý život. A on vždy s láskou vzpomínal na svou rodnou Plzeň.

Město si v letošním roce přichystalo řadu akcí. V mázhausu radnice je například k vidění výstava Miroslav Horníček – 100 let s podtitulem Tak už jsem zase doma, Plzeňáci.

Podle Květuše Sokolové, vedoucí odboru kultury plzeňského magistrátu a kurátorky, se pro výstavu podařilo získat i dosud nepublikované fotografie ze soukromých archivů. „Na vernisáži, která se koná v pondělí 5. listopadu v 17 hodin, bude výjimečně představen také ojedinělý obraz plzeňského malíře Josefa Černého Miroslav Horníček z roku 1998 a originální křeslo z bytu pana Horníčka, ve kterém rád sedával u oblíbeného vína,“ přiblížila Květuše Sokolová.

Výstava se věnuje dětství a mládí Miroslava Horníčka, které byly spjaty s rodnou Plzní, místem jeho studií, pracovních i prvních divadelních krůčků. Zobrazuje umělecké začátky ve Studentském avantgardním kolektivu v Plzni, kde ve 30. letech 20. století působil jako výtvarník, amatérský herec i režisér. Expozice dále ukazuje jeho divadelní, televizní, filmovou, spisovatelskou i výtvarnou tvorbu. „V šedesátých letech se zrodil fenomén Horníček, o jeho popularitě svědčí i to, že byl v roce 1966 zvolen králem Majálesu v Plzni i v Praze,“ upozornila Květuše Sokolová.

Výstava připomíná také umělcovo omezené působení v době normalizace a velký návrat na televizní obrazovky po roce 1990. Závěr výstavy je věnován poslední fázi jeho života, kdy získal i mnoho ocenění. Mimo jiné obdržel čestné občanství města Plzně nebo Cenu Thálie.

Reklama

Související témata:
Miroslav Horníček
Kateřina Sokolová

Doporučované