Hlavní obsah

Báňští záchranáři vyprostili z dolu ve Stonavě tři mrtvé

Polský horník vysvětluje, proč už do dolu nikdy v životě nesfárá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Krátký průzkum v dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu. Lokalita proto bude uzavřena vybudovanými hrázemi.

Článek

Poprvé od čtvrtečního neštěstí vkročili horníci do míst, kde vybuchl metan. Šlo o předběžný průzkum před tím, než bude prostor uzavřen vybudovanými hrázemi. Jde o čtyři provizorní stěny, které mají prostor utěsnit, zamezit přísunu vzduchu. Celkem jde o plochu asi 500 krát 500 metrů.

„Dnešní krátký průzkum ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu,“ citovala agentura ČTK mluvčího OKD Ivo Čelechovského.

Ten ráno oznámil, že podle naměřených hodnot už dole nehoří a je možné se na výzkum vypravit. S tím, že se těla dvanácti kolegů, které výbuch usmrtil, zatím vyprošťovat nebudou.

Při výbuchu zemřelo třináct mužů – dvanáct Poláků a jeden Čech. Na povrch se bezprostředně po tragédii podařilo vyzvednout jediné tělo. „U čtyř obětí víme, kde jsou. Dalších osm musíme najít,“ řekl v neděli dopoledne Čelechovský.

Odpoledne upřesnil, že se z podzemí podařilo vynést ostatky dalších tří horníků. „Ještě dnes budou převezeny do Ústavu soudního lékařství k identifikaci,” uvedl Čelechovský.

Vyšetřovací komise

Až to situace umožní, chce se do hloubky 880 metrů, kde se neštěstí odehrálo, vypravit vyšetřovací komise. V ní jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska.

Česko uctilo životy zesnulých horníků spuštěním sirén v sobotu v poledne, v Polsku se dnes drží státní smutek.

Vlajky na veřejných budovách visí na půl žerdi, během celého dne se nekonají žádné sportovní ani zábavní akce. Mrtvé horníky uctili obyvatelé země při smuteční mší v Katovicích, která začala v pravé poledne.

Dopolední zprávy z OKD: Pokusíme se prohledat místo neštěstí. Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

Státní smutek vyhlásil v pátek polský prezident Andrzej Duda. „Můžeme být nyní duchem a modlitbou s (pozůstalými) rodinami, vzpomínat na ty, kteří zahynuli,“ řekl v sobotu prezident polskému veřejnoprávnímu rozhlasu.

Soustrast polským obětem neštěstí mohou vyjádřit i lidé v Česku, kondolenční knihy jsou k dispozici v sídle polské ambasády v Praze a v budově konzulátu v Ostravě.

Stav zraněných

Důlní neštěstí se stalo 880 metrů pod zemí. Zranilo se při něm dalších deset lidí. Tři z nich skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici.

Tam je už navštívily rodiny. „S okolím komunikuje však jen jeden z nich. Jeho stav je stále vážný, ale stabilizovaný. Druhý muž zůstává v kritickém stavu,“ řekla v neděli mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je už od pátku v domácím ošetřování.

Reklama

Doporučované