Hlavní obsah

Horší než koronavirus. Lékaři varovali, co hrozí, když odkládáte vyšetření

Foto: Seznam Zprávy

Masarykův onkologický ústav se vrací k běžnému provozu.

Reklama

Kvůli koronaviru omezil na několik týdnů provoz i Masarykův onkologický ústav v Brně. Teď se ale vrací zpátky k původnímu fungování. „Nebojte se přijít, vyšetření neodkládejte,“ vyzývá ředitel.

Článek

Jen čtvrtina běžného počtu mamografických vyšetření, méně operací a přísná hygienická opatření. Tak dopadla pandemie koronaviru na největší české zařízení pro léčbu onkologicky nemocných pacientů, Masarykův onkologický ústav. Ten v uplynulých týdnech omezil svůj provoz, díky zlepšení epidemiologické situace se teď ale začíná vracet k normálu.

Řada omezujících opatření vyplývala z toho, že vedení ústavu rozdělilo personál do dvou týmů. Cílem bylo co nejvíce snížit riziko šíření infekce. Většina takovýchto omezení už je v současné době uvolněna.

„Ambulantní provoz, operační obory a anesteziologicko-resuscitační oddělení jedou na plný výkon. Na klinice komplexní onkologické péče fungují dvě lůžková oddělení ze čtyř, příští týden otevíráme třetí,“ popsal rozvolňování opatření náměstek pro léčebně preventivní péči Igor Kiss.

K úplnému obnovení provozu tak nemocnici zbývají už jen komerční a screeningová vyšetření.

Právě zanedbání screeningu může být podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Jaroslava Štěrby fatální. „Pokud o několik měsíců odložíme screeningové programy nádorových onemocnění, nepřímo odsuzujeme k smrti tisíce lidí. To je vyšší počet než u koronaviru,“ uvedl.

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda to však vidí o něco optimističtěji.

„Je důležité, aby lidé, kterým byl zrušený termín screeningového vyšetření, přišli a objednali se co nejdříve. Aby to neodkládali na další rok,“ tvrdí.

Většina nádorů ale roste pomalu, několikaměsíční odklad vyšetření proto podle něj nebude mít zásadní dopad. „Rozhodně to nebude vypadat tak, že by kvůli tomu pacienti umírali,“ dodal.

Ústav eviduje v uplynulých měsících slabý pokles chemoterapií, naopak vzrostlo podání podpůrné léčby. Zhruba o třináct procent se také snížily počty operací nádorových onemocnění a ozařování. Podle Svobody je to kvůli individuálnímu přístupu k pacientům.

„Je třeba si uvědomit, že ozařování nebo operace mohou člověka oslabit. Kdyby pak onemocněl covidem-19, průběh může být horší,“ řekl Svoboda. Lékaři proto berou v potaz stav pacienta i nádoru. „Pokud můžeme u karcinomu prostaty nahradit ozařování hormonovou terapií, třeba i na šest měsíců, je to ten případ, kdy to uděláme,“ doplnil.

Masarykův onkologický ústav plánuje plně obnovit provoz do konce května. Z bezpečnostních opatření i nadále zůstává triáž klientů u vstupu do budovy, nemocnice také zachovává infekční ambulanci. Právě tam zdravotníci posílají pacienty, kteří přichází s teplotou.

„V současné době rovněž stále obvoláváme pacienty, které přijímáme k hospitalizaci nebo na ambulantní péči. Jeden nebo dva dny dopředu jim voláme a ptáme se na subjektivní potíže, teplotu a epidemiologickou anamnézu v rámci rodiny,“ uzavřel náměstek pro léčebně preventivní péči Kiss.

Reklama

Související témata:

Doporučované