Hlavní obsah

Hvězda fotbalového šampionátu Salah přijala čestné občanství Čečenska

Mohamed Salah na večeři s Ramzanem Kadyrovem.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Egyptská fotbalová reprezentace přijala pozvání na slavnostní večeři v čečenském městě Groznyj.

Článek

Mohamed Salah, největší hvězda fotbalové reprezentace Egypta a jedna z nejsledovanějších postav světového šampionátu v Rusku, přijal čestné občanství Čečenska.

Egypt mezi svým druhým a třetím zápasem na šampionátu povečeřel s čečenským prezidentem Ramzanem Kadyrovem, kterého řada organizací a také experti Rady pro lidská práva OSN viní z porušování lidských práv, diskriminace žen a zatýkání a týrání homosexuálů.

Kadyrov je přítel ruského prezidenta Putina, ten už víckrát odmítl zmíněná obvinění na adresu Kadyrova.

Egypt už je po dvou porážkách v základní skupině mistrovství světa z dalších bojů vyřazen, čeká ho ještě zápas útěchy proti Saúdské Arábii. Postupujícími z této skupiny jsou Rusko a Uruguay, které čeká vzájemný zápas o první místo ve skupině a lepší výchozí pozici do dalších bojů.

Salah, kmenový hráč Liverpoolu, byl předem pasován spolu s Messim a Ronaldem do role nejlepšího hráče šampionátu. Má za sebou skvělou sezonu, ale ve finále Ligy mistrů ho zranil Španěl Ramos a Salah měsíc před turnajem v Rusku nemohl trénovat.

Kadyrov pro něj a jeho spoluhráče připravil opulentní hostinu včetně tanců a jako překvapení si pro něj nachystal čestné občanství Čečenska, autonomní republiky Ruské federace.

Na začátku minulého roku měl Kadyrov nařídit únosy, věznění a mučení osob s odlišnou sexuální orientací. Zadržené gaye měli v táborech nutit sedat si na lahve. Kadyrov později prohlásil, že v Čečně žádní homosexuálové nejsou, a pokud ano, ať si je převezmou v Kanadě.

Reklama

Doporučované