Hlavní obsah

Přehledně: Hypotéka na družstevní byt a její specifika

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Nákupem družstevního bytu se automaticky stáváte členem družstva.

Reklama

Ceny bytů neustále rostou a lidé se porozhlížejí po co nejlevnějších variantách. Ušetřit mohou nákupem družstevního bytu. I to má nicméně svá „ale“.

Článek

Co je dobré vědět?

- Při pořizování družstevního bytu kupujete členský podíl v družstvu, nikoliv samotnou nemovitost.

- Vyplatí se zjistit si co nejvíce informací o konkrétním družstvu.

- Nákup družstevního bytu může vyjít mnohem levněji.

- Peníze na tento byt můžete sehnat třemi způsoby - hypotékou, předhypotečním úvěrem a úvěrem ze stavebního spoření.

Hlavní výhoda pořízení družstevního bytu je jasná. Vyjde podstatně levněji. Nekupujete totiž samotnou nemovitost, ale pouze členský podíl v družstvu, které byt vlastní.

Kupující se stává automaticky členem družstva se všemi právy a povinnostmi, které k tomu patří.

Před nákupem je tedy rozhodně vhodné si o družstvu zjistit co nejvíce informací. Ideální je například sejít se jeho předsedou nebo s někým z představenstva a společně si projít všechny stanovy.

Pokud máte v plánu družstevní byt v budoucnu pronajímat, vyplatí se soustředit se právě na tyto stanovy. Předejdete tak možnému nepříjemnému překvapení v momentě, kdy zjistíte, že je pronájem stanovami silně omezen a zatížen dalšími poplatky.

Důležité je zkontrolovat si i družstevní hospodaření. Pokud má družstvo nějaké dluhy, stává se člověk kupující podíl také dlužníkem. Tomu se dá znovu předejít důkladným „proklepnutím“ si všech podstatných informací. A jak je to s financováním takového bytu?

Hypotéka s ručením

První způsobem financování družstevního bytu je klasická hypotéka. Při nákupu tohoto typu bydlení ale nemůže nakupující ručit nově zakoupeným bytem. Kvůli tomu může být složitější klasickou hypotéku získat.

Můžete ale ručit jinou nemovitostí. Například dalším bytem v osobním vlastnictví, domem, chatou nebo chalupou rodičů a tak dále.

Výhodou je, že nemusíte být vlastníkem zastavené nemovitosti a získáte stejnou hypotéku jako při nákupu vlastního bydlení. Pokud tedy máte možnost ručit jinou nemovitostí, odborníci doporučují zvolit tuto variantu. Je nejlevnějším a nejefektivnějším řešením.

Předhypoteční úvěr

Možnost ručit jinou nemovitostí ale rozhodně nemá každý. Další možností, jak získat družstevní bydlení, je vzít si předhypoteční úvěr, ve kterém nemusíte ručit nemovitostí.

Podmínkou ale je, že získáte družstevní byt do osobního vlastnictví. Zpravidla nejpozději do dvou let, některé banky vyžadují dokonce lhůtu 12 měsíců.

Předhypoteční úvěr banka zřizuje v kombinaci s navazujícím hypotečním úvěrem. Do doby, než získáte byt do vlastnictví, splácíte jen úroky. Teprve po získání bytu se předhypoteční úvěr převede na klasickou hypotéku.

Nevýhodou tohoto úvěru je určitě vyšší úrok. Klient musí dodat podrobný seznam dokumentů jako u klasické hypotéky a navíc ještě potvrzení družstva, že se byt nejpozději do určité lhůty převede do osobního vlastnictví.

Úvěr ze stavebního spoření

Poslední variantou pokrytí financování družstevního bydlení je úvěr ze stavebního spoření. Stejně jako u předhypotečního úvěru není nutné, aby nakupující ručil jinou nemovitostí.

Hlavním problémem je v tomto případě výše úvěru, která dosahuje maximálně stovek tisíc korun. Banky postupně tento limit navyšují, na byt v centru většího města by ale částka v drtivé většině případů stále nestačila.

Klient může využít také kombinace úvěrů, ale pak jde o suverénně nejdražší způsob, jak si družstevní byt pořídit. A platí, že je dobré si propočítat, jestli se i za takových podmínek družstevní byt vyplatí.

Reklama

Doporučované