Hlavní obsah

Přehledně: Jak vybírat byt a na co myslet při nákupu

Foto: Shutterstock.com

Nákup bytu může být investicí na celý život. Ilustrační fotografie.

Reklama

Lokalita, dopravní obslužnost i společenství vlastníků. Je mnoho faktorů, které ovlivňují výběr vhodného bytu. Jak při výběru neprohloupit? A vyplatí se kupovat byt jako investici?

Článek

Co si vyhodnotit jako první

Klíčovým bodem pro výběr vhodného bytu je bezesporu jeho lokalita. Před samotným výběrem nemovitosti si kupující musí určit své priority. Jinak se bude rozhodovat mladý jedinec nebo bezdětný pár, jinak rodina s malými dětmi či starší lidé.

Nutné je také si určit, jaký finanční obnos může kupující do pořízení nemovitosti investovat.

Základní ukazatele

Jak už bylo řečeno, klíčový faktor pro vybrání vhodného bytu je jeho lokalita. I na první pohled ideální a klidné místo se může za pár let proměnit v hlučnou oblast, která podmínkám kupujícího vůbec nevyhovuje.

Odborníci proto silně doporučují nahlédnout do územního plánu. Člověk pak předejde překvapení z toho, že mu za deset let za okny postaví obchvat nebo novou část dálnice. Změny mohou být nicméně také pozitivní. Za bytovým domem může za několik let vyrůst například nové sportoviště, které nejen že zlepší občanskou vybavenost, ale také zvýší cenu nemovitosti.

Dalším důležitým faktorem je dopravní obslužnost. Při zbrklém nákupu bytu může nový vlastník zjistit, že nemá kam zaparkovat své auto, že v blízkém okolí není zastávka na MHD nebo že z místa jezdí vlaky a autobusy jen velice zřídka. Není proto od věci si zkusit k potenciálně novému bytu dojet vybranými spoji a zjistit, jak pohodlné dojíždění do práce nebo školy bude.

V neposlední řadě je velice důležité projít si skutečný technický stav nejen bytu, ale celého domu. Prodávající umí častokrát nemovitost velice hezky nafotit, ale skutečný technický stav může být velice špatný.

Podrobné rady pro technickou a právní kontrolu před nákupem bytu nabízíme zde.

Co si rozmyslet před nákupem bytu?

- Lokalita: Je tohle pro mě skutečně vhodná lokalita? Nebude mi chybět ruch centra nebo naopak klid okraje města?

- Dopravní obslužnost: Dostanu se v přijatelném čase do zaměstnání? Budu moct pohodlně dojíždět hromadnou dopravou?

- Budoucnost: Nebude se v okolí nemovitosti za pár let stavět něco, s čím nepočítám?

- Reálný stav nemovitosti: Opravdu je všechno tak nové a opravené, jak to vypadá na fotkách?

- Občanská vybavenost: Jsou v okolí sportoviště, úřady, kulturní zařízení?

Co zvyšuje cenu

Kromě vhodné lokality má na výběr bytu zásadní vliv také vhodná vybavenost samotného bytového domu. Cenu zvyšuje například výtah, bezbariérový přístup, klimatizace, systém vytápění, vlastnosti oken nebo samotný materiál, ze kterého je dům postaven.

Pozor na samosprávu

Když si člověk koupí byt, automaticky se stane členem společenství vlastníků. S tím je spojena také finanční odpovědnost.

„Za dluhy společenství dlužíte do výše svého podílu. Když se potom stane, že společenství udělá něco špatně a dostane pokutu, tak musíte ze svého zaplatit svůj podíl,“ upozorňuje jednatel společnosti Justo Michal Pazdera.

Je potřeba se také podívat, jak sdružení hospodaří a jestli zveřejňuje v obchodním rejstříku věci, které zveřejňovat má. „Doporučuji se podívat také do minulých zápisů o schůzích, aby se kupující následně nedivil, že se za rok bude dělat střecha, na jejíž platbě se bude muset také podílet,“ dodává Pazdera.

Byt jako investice

Nemovitosti jsou také protiinflační a konzervativní investice. Dlouhodobě by byt neměl ztrácet svou hodnotu. Vývoj poslední let dokazuje, že ceny nemovitostí stabilně rostou. Byt může investor koupit nejen pro uložení finančních prostředků, ale také za účelem pronájmu.

„V tu chvíli úplně neřeším, jakou bude mít hodnotu za deset nebo patnáct let, ale je pro mě důležitý měsíční výnos. Když chci koupit byt, který budu pronajímat, musím zjistit základní ukazatele tak, jako bych ho kupoval pro vlastní bydlení,“ říká Tomáš Hejda ze společnosti Remax.

Před nákupem bytu v pro kupujícího nepříliš známé lokalitě doporučuje Hejda obrátit se na specialistu. „Makléři, kteří znají danou lokalitu, vám řeknou: V této lokalitě ještě ano, v téhle ulici jenom do poloviny, v této už určitě nic nekupujte. Řeknou to proto, že znají místní prostředí a vědí, že tento panelový dům má například špatnou pověst a lidé ho moc nechtějí,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované