Hlavní obsah

I v roce covidu byli Češi štědřejší než loni. Darovali miliony

Rozhovor se spoluzakladatelem Dobrého anděla Petrem Sýkorou.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rok 2020 se nesl ve znamení covidu. Dárců ale neubylo, naopak, byli štědřejší než loni. Jen přes nadaci Dobrý anděl darovali více než 300 milionů korun.

Článek

„Přestože nemáme ještě všechna data, tak Češi byli letos nepochybně štědřejší než v roce předchozím a je to něco, co můžeme pozorovat posledních 6 až 10 let nejen v Dobrém andělovi,“ popisuje rok 2020 spoluzakladatel nadace Dobrý anděl Petr Sýkora.

K rodinám se dostane podpora do posledního halíře

Tato nadace propojuje drobné dárce a potřebné. Zakládá si na tom, že všechny peníze nahromaděné na jednom bankovním účtu vždy první pracovní den v měsíci rovnoměrně rozdělí mezi všechny rodiny, které splňují předem dané podmínky. Dárci pak vidí, komu jejich peníze pomohly. Podpora není nárazová, ale pravidelná.

Nadace Dobrý anděl

Založili ji Petr Sýkora, Jan Černý a Andrej Kiska.

Funguje od 8. listopadu 2011.

Má přes 130 tisíc Dobrých andělů (pravidelných dárců).

Rodinám rozdělila 1,4 miliardy korun.

„Dobří andělé pomáhají v zásadě třem typům rodin. Tam, kde je jeden z rodičů onkologicky nemocný, to je asi čtvrtina všech případů. Dále jsou to onkologicky nemocné děti, to je asi 15 procent, a ten zbytek jsou rodiny, kde dítě trpí jiným vážným dlouhodobým onemocněním - chronickým selháním orgánů, cystickou fibrózou a dalšími. Často jsou to onemocnění kombinovaná a vzácná,“ popisuje Petr Sýkora, kam finance nejčastěji směřují.

Vybrané peníze přitom nemusí být velké sumy, díky pravidelnosti pomohou i menší částky, které putují ze sta procent rodinám. Provoz nadace je financován z jiného rozpočtu.

Dobří andělé přispívají celkem 25 milionů měsíčně

„Dobří andělé přispívají v průměru asi 296 korunami, většina z nich jsou drobní dárci a obvykle přispívají jednou měsíčně. Celková částka, kterou Dobří andělé přispívají, je asi 25 milionů korun měsíčně, tudíž letos to bude přes 300 milionů korun. Je to o zhruba 15 procent více než v loňském roce, navzdory tomu, co se děje,“ dodává přesná čísla Petr Sýkora.

Dárci navíc ani tento rok neubyli, naopak se, možná trochu překvapivě, jejich počet rozrostl. V příštích letech by však mohlo být složitější financování provozu nadace.

„Dobří andělé zatím neubývají, naopak každý rok přibývají, a to i letos. Což bych na jaře nečekal a neplánoval. Co se týče podnikatelů a velkých dárců, tak tam je situace složitější. Tím, že Dobrý anděl rozděluje všechny peníze od dárců, tak má oddělené financování provozu - a to právě financují zakladatelé a podnikatelé. A ne všichni si letos mohli dovolit přispět na provoz. Naštěstí máme i díky nim rezervy, takže krátkodobě se nic neděje,“ říká v rozhovoru Sýkora.

Petr Sýkora

Narodil se 9. května 1974 v Praze.

V roce 1993 založil s Janem Černým společnost Papirius, dodavatelskou firmu na kancelářské potřeby.

Začali jako studenti, první dodávky papíru nosili zákazníkům v batohu.

V roce 2006 společnost prodali americké firmě Office Depot, pro kterou ještě několik let oba pracovali.

V roce 2015 získal Petr Sýkora za zásluhy o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot Cenu Arnošta Lustiga.

Provoz Dobrého anděla tak epidemie covidu-19 zatím příliš nezasáhla, ovlivnila ale rodiny, kterým se snažila nadace pomoci alespoň distribucí roušek, dezinfekce a poskytováním kvalitních informací. Pandemie také dala vzniknout novým charitativním projektům, těch podle Petra Sýkory není nikdy dost.

Darování se nikdo nemusí bát

„Nových podniků a podnikatelů není nikdy dost a podobně je to i s oblastmi charitativními a filantropickými. Společenská potřeba je vždy obrovská. Buď se spojí příbuzní, rodina, přátelé, což bych řekl, že je vždy základ, nebo tu skulinku vyplní nějaká charita či nadace. A až na posledním místě bych spoléhal na stát,“ říká Sýkora.

Při darování podle něj není třeba se tolik bát ani u nových projektů. „Pokud většina z nás dá stovku nebo dvě, tak je to, jako když si zajdeme dát oběd do restaurace a také tomu nevěnujeme tolik pozornosti, jestli si dáme toto nebo něco jiného. Takže já myslím, že je dobré se s projektem seznámit a pak to vyzkoušet. Dávání a pomáhání není tak složité, jak se na první pohled zdá.“

V příštím roce Dobrý anděl žádné výrazné změny neplánuje. Chce i nadále propojovat rodiny, které pravidelnou finanční pomoc potřebují, s drobnými dárci. Díky principu, na kterém Dobrý anděl funguje, pomáhá každý halíř.

„Průměrný dar nepublikujeme příliš často, ne protože by byl tajný, je veřejně dostupný na internetu, ale my nechceme Dobré anděly navádět, protože pro každého je jiná částka přiměřená a každý má jiné možnosti,“ uzavírá Petr Sýkora z nadace Dobrý anděl.

Reklama

Doporučované