Hlavní obsah

Nejistota je vražedná. Klidně pokutujte, ale nezavírejte, prosí podnikatelé

Rozhovor o aktuální situaci s Pavlou Břečkovou, místopředsedkyní Asociace malých a středních podniků a živnostníků.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Podnikatele trápí nejistota kolem narůstajícího skóre PES. S nejistotou i omezeními podnikat umí, při úplném znovuzavření to ale příliš nejde, říká Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Článek

Podnikatelé tento rok prochází „zkouškou“. Obchody s oblečením, obuví, knihami nebo třeba restaurace mají otevřeno jen pár dnů, na stole je ale znovu reálný scénář dalšího uzavření.

Jménem Asociace malých a středních podniků a živnostníků proto prosí o další neuzavírání podnikání v Česku, třeba i za cenu vyšších omezení nebo vymáhání pravidel.

Nechte ekonomiku v chodu

„Podnikatelé se velice obávají toho, že by se znovu zavřelo, proto raději podstoupí jakékoliv přísné opatření ve smyslu regulace, než aby museli opět zavřít. To je mor a samozřejmě je to velmi nákladné pro podnikatele. Lobbuji za to, aby se v žádném případě už znovu nezavíralo, aby se nechalo otevřeno i za velmi přísných podmínek, klidně i velmi přísných pokut, ale ať ekonomika zůstane v chodu,“ říká Pavla Břečková, místopředsedkyně AMSP ČR.

Ačkoliv nová protiepidemická matice PES měla přinést do nepřehledné situace kolem koronaviru alespoň nějaký systém, na podnikatele nyní působí jako velký strašák. Nejistota, která je pro většinu podnikání typická, je totiž úplně jiná a mnohem větší.

„Podnikání vždy s určitou mírou nejistoty pracuje, ale toto je jiný druh nejistoty, vražedný. A s nejistotou se potýkají nejen restaurace a maloobchodní prodej, nejistota se týká i výrobních firem, které nutně nejsou zavřené, ale potýkají se s vážným rozhodováním, co dál, když nic nebude jako dřív,“ popisuje situaci mezi živnostníky Pavla Břečková.

Restaurace jsou nyní na 60 procentech tržeb

Právě u zmiňovaných restaurací je situace nejnáročnější, protože rozhodnutí o dnech a týdnech dopředu musí činit často a plány jsou to velmi nákladné. Některé potraviny totiž jednoduše do skladu nedají.

„Podnikatelé pracují také s nějakými zásobami a ty podléhají zkáze. Máme telefony, jestli se zavře nebo ne, protože jsou i podnikatelé, kteří potřebují objednat desítky kilogramů ryb, aby mohli vytvořit vánoční menu. A to je obrovská investice. Je to o nákladech, kdybychom měli teď znovu zavřít, tak přijdou podnikatelé o další prostředky a ty rezervy už samozřejmě nemají,“ dodává místopředsedkyně AMSP ČR.

Ve čtvrtek 3. prosince se po téměř dvou měsících znovu otevřely restaurace, a i když s velkými omezeními, hospodští jsou podle Břečkové i za to rádi.

„Restaurace pracují pod striktním omezením, jsou na 50 procentech hostů, ale co mám informace, tak dosahují až 60 procent loňských tržeb, ale jsou velice spokojení. Jsou rádi, že mohli otevřít, sice to není o nějakém velkém zisku, ale minimálně pokryjí všechny náklady,“ říká.

Nejistota panuje i kolem podpor

Pokud se v příštích dnech, týdnech či měsících znovu dočkáme vyššího omezení na stupni 4 či 5, budou podnikatelé potřebovat další podporu. I u ní se však potýkají s velkou nejistotou ohledně podmínek či délky čerpání.

„Potřebovali bychom schválený kurzarbeit, podnikatelé totiž potřebují stabilní nástroj, aby se firmy mohly spolehnout, že na kurzarbeit dosáhnou za jasně daných podmínek. Co firmy drtí, jsou nejasné vstupy pro rozhodování. Typicky u Antiviru, tam byl jasný vzkaz od vlády, je schválen na dva měsíce, pak se uvidí. Na tomto základě ale není možné seriózně fungovat a nastavovat nějakou strategii,“ dodává Pavla Břečková.

Liší se podle ní i spolupráce a podpora jednotlivých ministerstev. Zatímco Ministerstvo financí nebo průmyslu a obchodu podnikatelům podle ní naslouchá, hůř už komunikuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Doporučované