Hlavní obsah

Imitátora Kim Čong-una vyslýchala policie. Má choutky narušit blížící se summit

Imitátor Kim Čong-una byl zadržen v Singapuru.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Policie na singapurském letišti zadržela imitátora severokorejského vůdce Kim Čong-una. Zajímala se o jeho politické názory.

Článek

Australský komik Howard X, který je známý jako imitátor severokorejského vůdce Kim Čong-una, byl zadržen policií na singapurském letišti. Policie ho držela zhruba dvě hodiny, samotný výslech pak trval třicet minut. Podle Howardových slov se policisté zajímali o jeho politické názory.

Howard dále uvedl, že se ho ptali, jestli se někdy zúčastnil nějaké demonstrace, a doporučili mu, aby se držel dál od ostrova Sentosa a hotelu Shangri-La, kam za pár dní dorazí reálný Kim Čong-un společně s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Howard řekl, že plánuje politicko-satirické představení společně s imitátorem Donalda Trumpa - Dennisem Alanem. Zdůraznil ale, že se neplánuje zúčastnit žádné z demonstrací.

„Jsem zde, abych propagoval Singapur, takže si myslím, že je lepší, když mne nechají vstoupit než naopak. Jinak by se totiž muselo oznámit, že ‚dvojník Kim Čong-una byl deportován ze Singapuru‘, a takovou zprávu by nechtěli. I když v Singapuru panuje diktátorský režim, záleží jim na jejich mezinárodní pověsti; jsou závislí na cestovním ruchu,“ citoval muže zpravodajský web HKFP.

V Singapuru vládne Strana lidové akce od roku 1959 a podle HKFP tam stále platí zákon omezující shromažďování, jímž je umlčována opozice.

Howard X se objevil i na zimní olympiádě v Jižní Koreji v únoru, rovněž se svým kolegou coby Donaldem Trumpem. Avšak podle listu The Japan Times ho tehdy policie z dějiště olympijských her vyvedla.

Howard X postavil na svém dvojnictví od Kimova nástupu k moci v roce 2011 lukrativní kariéru zejména v reklamě a ve filmu. Oproti Kimovi je vyšší a štíhlejší. Přibírat na váze ale prý nechce, protože nehodlá ohrozit své zdraví. Původní práci producenta brazilské hudby nazpívané čínsky ale neopouští. Už v květnu oznámil, že se ještě před červnovým summitem v Singapuru s kolegou sejdou, aby událost mezi běžnými obyvateli oživili.

Reklama

Doporučované