Hlavní obsah

Imunolog o rozvolňování: Starosti mi dělají restaurace

Foto: Archiv Václava Hořejšího, Seznam Zprávy

Imunolog Václav Hořejší.

Reklama

Imunolog Václav Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy hodnotí rozhodnutí vlády o otevření obchodů, restaurací a dalších služeb. Podle něj by bylo opatrnější, kdyby byly všechny regiony na stejném stupni.

Článek

Vláda v neděli jednomyslně odhlasovala přechod země do třetího stupně indexu PES a s tím související rozvolnění. To bude od čtvrtka platit pro obchody, služby, restaurace nebo muzea. Nikoliv však pro školy, pro které budou nadále platit stejná opatření jako ve čtvrtém stupni indexu.

I přesto, že se v minulém týdnu hovořilo o tom, že by rozvolnění mohlo přijít už od pondělí 30. listopadu, se vláda rozhodla pro třídenní odklad z důvodu rozdílných hodnot pohotovosti mezi kraji. Zatímco v Praze se už několikátý den drží hodnoty na spodní hranici třetího stupně, šest krajů se na základě nedělních dat, podle kterých se rozhodovalo, pohybuje ve čtvrtém stupni rizika.

Podle imunologa Václava Hořejšího by proto bylo ze strany vlády vhodnější, pokud by o rozvolnění rozhodla až ve chvíli, kdyby ve třetím stupni byly všechny okresy a kraje. „Já se domnívám, že nejopatrnější by z jejich strany bylo, kdyby se přesun do třetího stupně stal tehdy, až budou i ostatní kraje a regiony ve třetím stupni,“ říká Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hořejší by si dovedl představit i přísnější opatření pro oblast pohostinství.

„Dělá mi trochu starost otevření restaurací, protože si myslím, že to je opravdu velký zdroj pro šíření nemoci.“

Vláda v neděli oznámila, že od čtvrtka se rozvolňují opatření a země se přesouvá do třetího stupně. Je to správný krok?

Já se domnívám, že nejopatrnější by z jejich strany bylo, kdyby se přesun do třetího stupně stal tehdy, až budou i ostatní kraje a regiony ve třetím stupni. Ale i to, že rozvolnění přijde až od čtvrtka považuji do jisté míry za dobré. Nevyhlásili přesun hned od pondělí, protože se do čtvrtka může epidemická situace změnit, a vláda tak může některá opatření modifikovat.

Vláda ale oznamuje rozvolnění v době, kdy jsou počty nakažených stejné jako v Izraeli, když tamní vláda uzavírala zemi. I tak si myslíte, že je dobré rozvolňovat?

Ano, je to pravda. Teď jsme na desetkrát horších číslech než v nejhorších chvílích na jaře. Ale máme nějaký systém, který je dle mého názoru připravený zodpovědně. Souhlasím i s ministrem, že země bude do konce roku ve třetím stupni a budeme setrvávat na současných číslech. Denní přírůstek bude nadále několik tisíc nakažených. Také si myslím, že do konce roku budeme mít ještě tři tisíce mrtvých, ale s tím se nedá už nic dělat.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný říkal, že i kdyby se situace do čtvrtka drobně zhoršila, rozvolnění platí. Co bude z hlediska šíření nákazy nejhorší?

Dělá mi trochu starost otevření restaurací, protože si myslím, že to je opravdu velký zdroj pro šíření nemoci. Předpokládám ale, že tam budou platit přísná opatření – tedy ta, že u stolu mohou sedět čtyři lidé. V některých zemích je dokonce povolena účast jenom dvou lidí u stolu. Otevření služeb a nákupních center s čísly ale také trochu zahýbá.

Země sice přejde do třetího stupně, školy ale pojedou podle pravidel pro čtvrtý stupeň. Proč?

Školy jsou všeobecně brány tak, že až na nejmenší děti dochází k velkému šíření infekce. Děti od druhého stupně až po vysoké školy často nejeví známky nákazy a mají lehký průběh. Nepoznají to a šíří to dál. To stále platí, proto k tomu vláda musí přistupovat odlišně.

Zmiňoval jste problém okresů a krajů, které nejsou matematicky na třetím stupni. Jak to může po rozvolnění zamávat s nárůstem nakažených?

Může se určitě stát, že dojde k nárůstu. Ale i na to by měl být systém PES připravený, protože jakmile dojde k nárůstu, tak země přejde zpátky do čtvrtého stupně. Vůbec nejlepší by bylo, pokud by se určité regiony do čtvrtka zlepšily a matematicky by také odpovídaly třetímu stupni.

Dává z vašeho pohledu smysl, aby se rozvolňování dělalo na základě situace v jednotlivých krajích?

Řeklo se, že princip bude takový, že se bude postupovat po jednotlivých regionech. Uvedu to na příkladu. Praha je na tom teď lépe a je také pravdou, že pokud by se vyjmula, tak zbytek země by byl ve čtvrtém stupni. Pokud by ale vláda postupovala podle situace v jednotlivých regionech, tak v Praze by se otevřely obchody a všichni by jezdili do Prahy za nákupy. Bylo by to tedy ještě horší.

S nákupy souvisí také předvánoční trhy, shánění dárků, trávení Vánoc s nejbližšími… Nemáte obavu, že to zamíchá s počty nakažených?

Jak jsem říkal, otevření obchodů a dalších služeb bude nejspíš vést k tomu, že se čísla trochu zvednou. Ale tady je důležité, že jsou nastavena pravidla, aby se to nestalo. Nákupy nemohou situaci tak ovlivnit, protože platí opatření, že v obchodě může být jeden zákazník na patnáct metrů čtverečních. Takže je to opravdu jenom o tom, aby na to lidé dbali.

Rozvolňujeme, čísla podle vás nejsou optimistická, jaká bude podle vás situace za dva týdny, kdy uvidíme první následky rozvolňování?

Nejsme v pohodě, ta čísla, která máme, jsou pořád špatná a třetí stupeň opravdu není žádná velká pohoda. A za dva týdny na tom budeme pravděpodobně stejně jako nyní. Spíš o něco hůř. Sám jsem ale zvědavý, jak moc se situace zhorší. Ale pořád si myslím, že lidé budou opatření ve vlastním zájmu dodržovat.

Reklama

Doporučované