Hlavní obsah

Indii dochází uhlí, výpadky elektřiny trvají i 14 hodin

Foto: Profimedia.cz

Elektrárně ve státě Tamilnádu dochází uhlí.

Reklama

Osmi z deseti uhelných elektráren zbývají zásoby uhlí pouze na několik dní. Výpadky elektřiny v zemi vyvolávají protesty.

Článek

Indie čelí energetické krizi. Zásoby uhlí v elektrárnách klesly na nebývale nízkou úroveň, státy varují před výpadky elektřiny. Podle údajů indického Ústředního úřadu pro elektřinu se téměř 80 procent uhelných elektráren v zemi nachází v kritické fázi. Jejich zásoby by se mohly vyčerpat za méně než pět dní.

O víkendu šéf dillíské samosprávy Arvind Kejriwal napsal premiérovi Naréndrovi Módímu, že hlavní město „může čelit výpadku elektřiny, pokud elektrárny nezískají více uhlí“. Státy včetně Rádžasthánu, Džhárkhandu a Biháru zažívají výpadky proudu trvající až 14 hodin.

Ve státě Maháráštra bylo odstaveno 13 tepelných elektráren. Lidé by podle výzev úřadů měli s elektřinou zacházet šetrně. V Paňdžábu přerušily výrobu tři elektrárny. Plánované výpadky elektřiny zavedené v Paňdžábu, které trvají až šest hodin denně, vyvolaly protesty.

Odborníci však zdůraznili, že problémy s elektřinou nejsou způsobeny pouze nedostatkem domácí produkce uhlí. V posledních dvou desetiletích těžba uhlí v Indii exponenciálně rostla, přestože v letech 2019 až 2020 došlo v důsledku pandemie k menšímu poklesu produkce. Poskytovatelé energie a indický státní producent uhlí, společnost Coal India Limited, naopak čelí obvinění, že nedokázali vytvořit dostatečné zásoby.

„Současná krize se neodráží v nedostatku těžebního potenciálu, způsobilo ji nesprávné předvídání, plánování a skladování uhlí ze strany výrobců energie a energetického regulátora,“ uvedl Sunil Dahiya, analytik Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší. Za to, že došlo k omezení domácí těžby uhlí, mohou i letošní vydatné monzunové deště, dodal Dahiya.

Aby se překlenula mezera v produkci, obvykle se více uhlí jednoduše doveze ze zahraničí. V důsledku celosvětové energetické krize, kdy mezinárodní ceny dosáhly rekordních hodnot, je však dovoz většího množství uhlí finančně náročnější než v minulosti.

Hlavní indický ekonom Institutu pro energetickou ekonomiku a finanční analýzu Vibhuti Garg uvedl, že v poslední době došlo k výraznému nárůstu poptávky po elektřině. Indie totiž opět překonala lockdown způsobený pandemií onemocnění covid-19. Garg ale dodal, že se to dalo očekávat již před několika měsíci, energetické společnosti to podle něj tedy nemělo zaskočit.

Přechod k obnovitelným zdrojům?

„Za situaci mohou různé zainteresované strany,“ řekl Garg, který problém označil za „děsivý“. Brzy se podle něj situace ale pravděpodobně zlepší. „Developeři hráli na jistotu a mysleli si, že v tomto ročním období udeří další vlna covidu-19, která utlumí poptávku. Neudělali tedy dost pro to, aby si udělali zásoby uhlí. To nás nyní dovedlo do této krizové situace,“ dodal Garg.

Garg uvedl, že v uplynulém roce se také zpomalilo „zavádění obnovitelných zdrojů energie“. „Kdyby se indická vláda zaměřila na zvyšování kapacity obnovitelných zdrojů energie, jako je solární, větrná a vodní, zvýšená poptávka by mohla být uspokojena jejich prostřednictvím. Této krizi se dalo předejít,“ prohlásil Garg.

Indický ministr energetiky Raj Kumar Singh se snažil obavy z nedostatku energie rozptýlit a prohlásil, že „panika z nedostatku uhlí byla vyvolána zbytečně“. Podle ministra uhlí Pralhada Joshiho za narušení dodávek mohou silné deště a vysoká mezinárodní cena uhlí. Za další tři až čtyři dny bude podle něj „vše v pořádku“.

Podle webu The Guardian však místní vlády mohou nedostatek uhlí využít k prosazování stavby nových uhelných dolů v chráněných oblastech. Indie již tak plánuje zvýšit domácí produkci uhlí na 1 miliardu tun ročně do roku 2024. „Několik zainteresovaných stran využívá této situace k tomu, aby prosadilo další otevírání uhelných dolů. Jako důvod uvádí nízkou dostupnost uhlí, což ale vůbec není pravda,“ řekl Dahiya.

Jakékoli další rozšiřování těžby postihne především indické venkovské komunity, které žijí v lesích pokrývajících největší indické zásoby uhlí. Lidé tam podle webu The Guardian již tak nesou tíhu ekologických škod způsobených těžbou uhlí.

Pokud chce Indie v nadcházejících letech dosáhnout na klimatické cíle, ke kterým se zavázala, bude se muset těžby uhlí alespoň částečně zbavit, napsal The Guardian. Uhelné elektrárny přitom v současnosti pokrývají téměř 70 procent veškeré tamní produkce elektřiny.

„Myslím, že vláda využívá této situace jako příležitosti k tomu, aby prosadila rozšíření výroby elektřiny z uhlí. Výroba elektřiny z uhlí je přitom drahá a ceny se budou dále zvyšovat. Na druhou stranu, výroba energie z obnovitelných zdrojů je levná a ceny budou pravděpodobně dále klesat,“ řekl Garg.

Indie není jedinou zemí, která se potýká s obavami z výpadku elektřiny nebo nedostatku paliv. Dvěma hlavním libanonským elektrárnám al Zahrání a Deir Ammar došlo palivo v neděli, celá země byla bez elektrického proudu 24 hodin. Elektřina v září vypadávala i v řadě čínských provincií. Ve Velké Británii začala pomáhat s rozvozem pohonných hmot ze skladů na čerpací stanice armáda.

Reklama

Související témata:

Doporučované