Hlavní obsah

Země „na pokraji katastrofy“. Zásoby kyslíku se tenčí, nakažených přibývá

Foto: Profimedia.cz

Na dodržování opatření během uzávěry hlavního města Jakarty dohlíží indonéská armáda.

Reklama

Čtvrtou nejlidnatější zemi světa drtí další vlna covidu-19, místní zdravotnictví se navíc potýká s nedostatkem kyslíku. Denně v Indonésii přibývá přes 25 tisíc nakažených. Přeplněným nemocnicím má nově pomoci telemedicína.

Článek

Indonéská vláda o víkendu nařídila místním výrobcům umělého kyslíku, aby upřednostnili dodávky do zdravotnických zařízení. Zásoby kyslíku v nemocnicích se tenčí, podle vyjádření jedné z nich pro BBC už kvůli malému nedostatku drahocenného plynu zemřelo během posledních několika dní 63 pacientů.

Indonésie patří mezi nejzasaženější země jihovýchodní Asie, od počátku pandemie se nakazilo již přes 2,25 milionu lidí, 60 000 z nich zemřelo. Skutečná čísla ale mohou být podle místních médií mnohem vyšší, s výjimkou hlavního města 270milionové země se totiž testuje jen minimálně. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce minulý týden uvedla, že země „balancuje na pokraji katastrofy“.

V pondělí dvě nemocnice v jednom z největších indonéských měst Bandungu oznámily, že jejich zásoby kyslíku jsou zcela vyčerpané, a musí tak odmítat nové pacienty. Nemocnice uvedly, že příliv pacientů se ale nadále zvyšuje a je nutné stavět před zařízeními polní nemocnice.

„Je to válečný stav,“ řekla indonéské pobočce BBC žena, která hledá nemocnici, jež by přijala její nemocnou matku.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo obyvatele Indonésie, aby kyslíkové lahve nehromadili doma, jinak se situace ještě zhorší. Ceny kyslíku už teď ale letí strmě vzhůru.

Například v hlavním městě Jakartě cena za kyslíkovou lahev v posledních dnech vyskočila z původních 50 dolarů (okolo 1 080 českých korun) až na 140 dolarů (přes tři tisíce korun). Kvůli plným kapacitám nemocnic ale některým rodinám nezbývá nic jiného, než aby si kyslík zajistily samy.

„Čekám ve frontě, abych sehnal kyslík pro svou ženu a syna, kteří jsou nakaženi covidem-19,“ cituje deník The Jakarta Post 51letého Taufika Hidayata u jedné z prodejen. „Ve všech ostatních obchodech bylo vše vyprodané,“ dodal Hidayat.

Podle indonéského ministerstva zdravotnictví je ale nedostatek kyslíku v nemocnicích a obchodech jen dočasný. Způsobený je podle úřadů problémy s dopravou a distribucí. „Distributoři nemají dostatek dopravních prostředků, nemocnicím tak bude s distribucí pomáhat policie, vládní agentury a Červený kříž,“ uvedl úřad.

Současná situace je podle místních úřadů výsledkem hned několika faktorů. „Nemocnice jsou plné kvůli nárůstu počtu případů způsobeného zvýšenou mobilitou a nedodržováním zavedených opatření, celou situaci také výrazně zhoršila varianta delta,“ řekla The Jakarta Post mluvčí ministerstva zdravotnictví Siti Nadia Tarmiziová.

Podle vládních údajů je průměrná obsazenost nemocnic v celé zemi kolem 75 procent, ale některé nemocnice na nejlidnatějším ostrově Jáva včetně hlavního města Jakarty už ohlásily 90procentní zaplněnost. Aby se ulevilo nemocnicím, rozhodla místní vláda o poskytování služeb telemedicíny zdarma pro nakažené covidem-19, uvádí agentura Reuters.

Nově tak budou lékaři a ostatní zdravotnický personál s pacienty komunikovat prostřednictvím telekomunikačních a informačních technologií. Zdravotnické informace tak budou mezi pacienty a lékaři proudit pomocí videohovorů, e-mailů nebo speciálních aplikací.

Země, která se spoléhá především na čínskou vakcínu Sinovac, také podle BBC uvažuje o očkování třetí dávkou, aby tak zvýšila účinnost proti variantě delta. V zemi je zatím plně naočkováno necelých 14 milionů lidí, tedy jen něco málo přes pět procent populace.

Oblíbená turistická destinace se kvůli vážné situaci návštěvníkům ze zahraničí v podstatě zavřela. Aktuálně je v uzávěře jak hlavní ostrov Jáva, tak hojně navštěvované Bali. Opatření mají zatím platit od 3. do 20. července. Nově také mohou až na výjimky vstoupit do země jen plně naočkovaní zahraniční občané.

Cizinci vstupující do země budou muset podle serveru Nikkei Asia předložit certifikát o kompletním očkování a také negativní PCR test. Cestujícího následně čeká osmidenní karanténa, během které bude potřebovat dva negativní PCR testy.

Výjimku zatím mají členové vlády a domácí i zahraniční diplomaté. Mírnější opatření se také budou týkat zemí, s nimiž má Indonésie vyjednaný takzvaný cestovní koridor. Konkrétně jde o Spojené arabské emiráty, Čínu, Jižní Koreu a Singapur.

Neočkovaní Indonésané, kteří se vracejí zpět do země, pak budou očkováni po podstoupení osmidenní karantény a dvou negativních PCR testech. Opatření by měla začít platit v úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované