Hlavní obsah

Inflace zpomaluje. Zdražuje hlavně bydlení a vše, co k němu potřebujeme

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny měřené spotřebitelským košem se oproti roku 2018 zvýšily o 2,7 procenta, rostou tedy pomaleji než před měsícem.

Článek

Inflace v Česku zpomaluje a starají se o ni hlavně výdaje spojené s bydlením. Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta, oznámil ve čtvrtek ráno Český statistický úřad.

Proti letošnímu srpnu byly spotřebitelské ceny nižší o 0,6 procenta, což je největší meziměsíční pokles od září 2006.

Nájemné v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu.

„Z pohledu cenové statistiky se jednalo o ukázkové září. V důsledku končící letní sezóny výrazně poklesly ceny dovolených, a to o 23,6 %. Naopak na straně růstu se projevil začínající školní rok, kdy rostly ceny v oddílu vzdělávání, konkrétně o 3,7 %,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

„Inflace je v meziročním srovnání stále poblíž horní hranice tolerančního pásma České národní banky. Růst cen v těchto mezích bude pravděpodobně i jeden z hlavních důvodů, proč základní úroková sazba zůstane i nadále stabilní a nebudou zdražovat úvěry. Očekávám, že ceny budou růst dlouhodoběji, a tím pádem centrální bankéři přistoupí časem ke zvýšení sazeb, aby ceny zkrotili. Do konce roku by se inflace měla pohybovat okolo tří procent. Růst cen budou pořád táhnout potraviny a bydlení,“ napsala po zveřejnění čísel o inflaci Jana Mücková, ředitelka Bondster,  české FinTech společnosti.

Reklama

Doporučované