Hlavní obsah

Informační systém Univerzity Palackého získal evropskou ochrannou známku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ochrannou známku od Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví EUIPO získal speciální informační systém pro hodnocení akademických pracovníků (IS HAP), který vytvořili odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci.

Článek

Na tuzemských univerzitách se tento software těší rostoucí oblibě a má šanci uspět i v mezinárodním měřítku. ČTK to dnes sdělila členka autorského týmu IS HAP Jana Talašová.

„Při výpočtu celkového hodnocení pracovníka používá IS HAP podobný matematický model, jaký je využíván například v ‚chytrých‘ automatických pračkách nebo v automobilech s automatickým parkováním, tzv. fuzzy expertní systém. Výhodou tohoto typu modelů je, že dokážou přehledným způsobem popsat i relativně složité vztahy,“ uvedla Talašová, podle které je systém možné přizpůsobit podmínkám univerzity i strategickým cílům jejího vedení.

Systém shromažďuje data o aktivitách a dosažených výsledcích. Na jejich základě poté vypočítá hodnocení pracovníků. Bodová hodnocení sledují časovou a odbornou náročnost vzdělávacích aktivit daného zaměstnance či míru excelence dosažených výsledků v jeho vědeckovýzkumných a uměleckých činnostech. Přihlíží se také k zatížení pracovníků různými akademickými a manažerskými funkcemi.

Přestože vypočtené výsledky hodnocení mají numerickou podobu, systém IS HAP podle Talašové dává přednost jejich srozumitelnější verbální a grafické prezentaci. Hodnocený pracovník má navíc možnost prostřednictvím IS HAP sdělit nadřízenému své plány pro příští období a poskytnout informace o všech svých dalších aktivitách a výsledcích, které nejsou obsaženy v hodnoticím formuláři IS HAP a považuje je za důležité. Vedoucí je díky tomu může v hodnocení zohlednit.

Informační systém IS HAP pro komplexní hodnocení svých akademických pracovníků používá kromě Univerzity Palackého také dalších pět českých vysokých škol, a to Univerzita obrany v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

Reklama

Doporučované