Hlavní obsah

Jaký je rozdíl mezi Evropskou radou a Radou Evropské unie? Pět hlavních institucí EU (video)

Pět hlavních institucí.Video: Tomáš Košek

 

Reklama

Jaký je rozdíl mezi Evropskou radou a Radou Evropské unie? Pět hlavních institucí Evropské unie, které byste měli znát.

Článek

Evropská rada

Evropskou radu tvoří premiéři nebo prezidenti všech unijních států. V jejím čele stojí předseda Donald Tusk. Schází se čtyřikrát ročně a rozhoduje o politickém směřování celé Unie. Českou republiku v ní zastupuje premiér Andrej Babiš.

Evropská komise

Komise se skládá z osmadvaceti eurokomisařů a vede ji Jean-Claude Juncker. Každý eurokomisař je z jedné země Unie a každý se specializuje na určitou oblast – třeba na dopravu nebo migraci. Společně navrhují legislativu, například nařízení nebo směrnice. Českou republiku v ní zastupuje Věra Jourová, která řeší otázky ochrany spotřebitelů, rovnosti pohlaví a boje proti diskriminaci.

Evropský parlament

Parlament má 751 europoslanců ze všech členských zemí. Ty přímo volíme my a všichni ostatní obyvatelé zemí Evropské unie. Europoslanci jsou rozděleni dle svých názorů do osmi politických frakcí. Hlasují o legislativních návrzích, které jim předložila Evropská komise. Po brexitu se má počet poslanců snížit, České republice však zůstane 21 křesel.

Rada Evropské unie

Dříve byla též známá jako Rada ministrů. Své jméno získala podle svého složení – rokují v ní ministři zemí EU. Kteří ministři? To záleží na tom, jaké téma se právě projednává. Rada schvaluje legislativní návrhy předložené Evropskou komisí a ministři prosazují stanoviska svých vlád. Radě předsedají jednotlivé státy, které se střídají po půl roce – Česká republika byla v čele rady před deseti lety a znovu jí bude předsedat v roce 2022.

Soudní dvůr Evropské unie

Tvoří ho soudci ze všech členských zemí. Dohlíží na dodržování evropského práva a zakročí v případě, pokud unijní orgány nepracují správně nebo pokud státy neplní své závazky. Je také zodpovědný za to, aby směrnice a nařízení například nebyly v rozporu s lidskými právy.

Reklama

Doporučované