Hlavní obsah

Babišovo vítězství v krajích se změnilo v remízu. ANO bude mít pět hejtmanů, ČSSD taky

 

Reklama

Výsledky krajských voleb hovořily jasně. Výsledkem 21,05 procenta vyhrálo hnutí ANO, a to celkem v devíti krajích. Ve třech krajích, kde ANO vyhrálo, ale hejtmana nezíská.

Článek

Zbývají už jen dva kraje. Sedmnáct dní po krajských volbách, z nichž vítězně vyšlo hnutí ANO Andreje Babiše, je v jedenácti krajích jasné, kdo usedne do křesla hejtmana a které strany složí krajskou „vládu".

Otazník ještě visí nad Karlovarským krajem, kde ANO, ODS, Piráti a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst uzavřeli pouze memorandum o budoucí spolupráci. S nimi chce vítězné Babišovo hnutí utvořit koalici.

Jediným krajem, kde ještě není nic rozhodnuto, zůstává Ústecko. Na severu stále existují dvě varianty: buďto koalice tvořená ANO a KSČM, nebo spojenectví KSČM, ČSSD a SPD-SPO. V obou případech ale hejtmanské křeslo připadne s největší pravděpodobností KSČM.

Výsledky krajských voleb hovořily jasně. Výsledkem 21,05 procenta vyhrálo hnutí ANO, a to celkem v devíti krajích. Ve třech krajích, kde ANO vyhrálo, ale hejtmana nezíská. Místo Babišových lidí uspěli sociální demokraté: Jiří Štěpán v Královéhradeckém, Martin Netolický v Pardubickém a Josef Bernard v Plzeňském kraji. Ve zbývajících krajích, kde ANO zvítězilo, si také udrželo hejtmany: Jaroslavu Jermanovou pro kraj Středočeský, Bohumila Šimka pro kraj Jihomoravský, Otu Koštu pro kraj Olomoucký a Ivo Vondráka pro Moravskoslezský kraj.

Sociální demokraté zvítězili ve dvou regionech, a to v Jihočeském kraji a kraji Vysočina. Hejtmanem se v kraji Vysočina stane jeden z jejích členů Jiří Běhounek a pokud se potvrdí předběžná dohoda v kraji Jihočeském, stane se tam dalším hejtmanem Jiří Zimola.

Zlínský kraj si jako jediný získala KDU-ČSL, kde se hejtmanem stane její představitel Jiří Čunek. Liberecký kraj ovládla strana Starostové pro Liberecký kraj a hejtmanem byl zvolen Martin Půta, představitel strany Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované