Hlavní obsah

Investor Barta vstoupil do start-upu LitFin, který financuje soudní spory

Jan Barta, jeden ze tří hybatelů investiční skupiny Pale Fire Capital.

Reklama

Investiční skupina Pale Fire Capital, za níž stojí miliardář Jan Barta, vstoupila pěti miliony eur do firmy LitFin Capital. Ta se specializuje na financování soudních sporů a arbitráží. Zastupuje i klienty v kauze Wirecard.

Článek

LitFin je středoevropským průkopníkem v takzvaném litigačním financování, tedy v investování do soudních sporů. Od svého vzniku v roce 2018 investovala společnost zakladatele Maroše Kravce do více než 14 tuzemských i zahraničních soudních sporů v celkovém objemu nároků přesahujícím jednu miliardu eur.

Princip podnikání skupiny LitFin je založen na úhradě veškerých nákladů žalobce souvisejících s daným sporem výměnou za podíl z vysouzené či smírně dohodnuté částky, avšak pouze v případě úspěchu v dané věci.

Častým případem jsou skupinové nebo hromadné žaloby, které šetří ve srovnání s jednotlivými žalobami náklady, zrychlují řízení a značně zvyšují šanci na úspěch. Ty jsou celosvětově uznávány jako nástroj zlepšující přístup lidí ke spravedlnosti.

„Pro nás je to také investice. Řekněme, že litigační financování je v Česku zatím neobjevená třída aktiv. Výsledky sporů totiž absolutně nekorelují s dalšími investicemi, jako jsou akcie, dluhopisy či zlato. Takže je to pro nás i další diverzifikace portfolia se stabilizační funkcí. Když je ekonomický cyklus dole, firmy se více soudí a jdou víc po škodách. To je na tom nejzajímavější. Dává nám to zajímavou nohu do portfolia, je to diverzifikace. Gró byznysu je soudit kartely a to chceme podporovat. Sbíráme poškozené a snažíme se vymoci pro ně odškodnění,“ říká Jan Barta.

Mezi nejznámější kauzy, které LitFin financuje, patří spor ve věci nezákonných poplatků za platby kartami vůči společnostem MasterCard a Visa nebo kauza kartelu výrobců nákladních vozidel, kde udělila Evropská komise výrobcům rekordní pokutu 3,8 miliardy eur.

V poslední době o sobě dal LitFin nejvíc vědět na německém trhu, kde hraje hlavní roli při financování poškozených investorů ve skandální kauze fintechové společnosti Wirecard, která nedokázala doložit většinu zisku z let 2016 až 2018. „Jen v průběhu prvních tří měsíců naší práce na kauze se nám přihlásili retailoví klienti s pohledávkami v objemu 500 milionů eur,“ říká zakladatel LitFinu Kravec.

Za tři roky mají pokrýt náklady

Etický přesah, kdy LitFin významně přispívá k vymahatelnosti a dostupnosti práva pro individuální poškozené, tak byl jedním z hlavních důvodů, proč společnost Pale Fire Capital Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého do společnosti částku ve výši pěti milionů eur investovala. „Tato investice nám umožní financovat další kauzy v celé EU. To by mělo ještě více zvýšit záběr i výnosnost naší společnosti,“ slibuje si Kravec.

„Jsme první, kdo do nich investoval. Část je dluhové financování a část je podíl ve firmě. Na dva až tři roky by si měli pokrýt náklady na svůj provoz,“ dodává k transakci Barta.

Pale Fire Capital (PFC) se zaměřuje na investice rizikového kapitálu do společností s velkým potenciálem růstu. Součástí skupiny je například největší české online tržiště Aukro, vyhledávač nábytku Favi nebo datově analytická firma Semantic Visions.

Reklama

Doporučované