Hlavní obsah

Investování po síti se může víc rozmáchnout. Český startup má licenci ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Fondee, Seznam Zprávy

Projekt Fondee v roce 2017 založili Eva a Jan Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City.

Reklama

Investiční startup Fondee sbírá úspěchy. Po loňské desetimilionové injekci od J&T teď získal licenci od ČNB. Díky ní nabídne víc produktů a podívá se do zahraničí.

Článek

Eva a Jan Hlavsovi byli úspěšnými manažery v londýnském finančním centru City. Před pár lety se vrátili do Česka, aby tu založili online platformu Fondee pro jednoduché investování. Po čtyřech letech se jim podařilo ze startupu udělat obchodníka s cennými papíry. Tento týden k tomu dostali licenci od České národní banky.

Tu chtějí manželé využít k rozšíření produktové nabídky, zjednodušení zakládání účtu a expanzi za hranice.

„Chceme Čechy naučit, že když budou investovat do diverzifikovaného portfolia, nemusí se obávat vývoje jednotlivých akcií, dluhopisů nebo celých trhů, protože jejich peníze rozložíme napříč celým spektrem,“ shrnuje myšlenku Fondee jeho spoluzakladatel Jan Hlavsa.

Fondee

  • Ambicí startupu je naučit lidi pravidelně si spořit a ukládat peníze do akcií a dluhopisů přes burzovně obchodované fondy ETF.
  • Investované prostředky se rozdělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Investice jsou tak rozložené např. mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy.
  • Dosud platforma umožňovala jen investice do několika předem daných portfolií. S licencí obchodníka s cennými papíry se produktová nabídka rozšíří například i o službu aktivní správy portfollia.
  • V roce 2020 do startupu nalila J&T Banka 10 milionů korun.

Prvotní investice musí být minimálně 1000 Kč. Hlavsa ale doporučuje začít aspoň s deseti tisíci korunami, aby vzniklo dostatečně diverzifikované portfolio, tedy investiční sestava s dostatečně rozloženým rizikem tržních výkyvů.

Klienti Fondee si podle Hlavsy častěji vybírají spíše odvážnější typy portfolií, tedy portfolia s větší akciovou složkou, a zhruba 40 procent z nich jsou prvoinvestoři. Průměrný investiční horizont dosahuje 14 let.

Dosud mohli klienti Fondee investovat jen do předem sestavených strategií. Nově bude mít manažer možnost nákupem či prodejem aktiv přímo ovlivnit výkonnost portfolia.

Doposud jsme disponovali jen pasivními portfolii a předávali příkazy, nyní ovšem můžeme aktiva, včetně akcií, vybírat a příkazy sami vykonávat.
Eva Hlavsová, spoluzakladatelka Fondee

„Licence nám umožní vytvořit nová portfolia a také zavést aktivní správu portfolia, a reagovat tak na změny na trhu a vybírat do portfolií ta nejlepší ETFka,“ vysvětluje Hlavsa. „Obchodník s cennými papíry má větší možnosti a může obchodovat s řadou dalších produktů. Umožní nám to také ještě vylepšit proces online zakládání účtu,“ doplnil.

Eva Hlavsová

  • Za sedm let života v Londýně nasbírala zkušenosti v oblasti investičního bankovnictví a korporátního financování.
  • Kariéru v bankovním domě Morgan Stanley Eva zakončila na pozici viceprezidentky. Pracovala v oddělení risk management na stovkách případů dluhového financování světových korporací a také se podílela na schvalování úvěrů pro evropské fúze a akvizice v řádu miliard dolarů. Mimo jiné se věnovala nastavování limitů na obchodování měnových a komoditních derivátů a dohlížela na portfolio margin loans.
  • Předtím pracovala jako analytička na ministerstvu financí, kde se věnovala makromodelování české ekonomiky.
  • Vystudovala ekonomii na University of Cambridge a Karlově univerzitě.
  • Ve Fondee se stará o výběr portfolií, risk management a customer care.

„Můžeme stavět zcela nová portfolia a nejsme omezeni pouze na ETF fondy. Doposud jsme disponovali jen pasivními portfolii a předávali příkazy, nyní ovšem můžeme aktiva, včetně akcií, vybírat a příkazy sami vykonávat,“ dodala Eva Hlavsová.

Jan Hlavsa

  • V Londýně nasbíral zkušenosti ze světa velkých financí – v Greenstone Resources, private equity fondu o hodnotě 500 milionů dolarů, se více než dva roky učil, jak obhospodařovat finance investorů a dosáhnout dobré návratnosti. Vedl transakce o velikosti desítek milionů dolarů. Staral se také o portfolio management u firem, do kterých již bylo zainvestováno.
  • V mezinárodní korporaci Rio Tinto během čtyř let spolupracoval na světových miliardových transakcích. Pochopil, jak funguje obchodování s komoditami a jak uspět na dravém trhu. Předtím se v Evropské bance pro obnovu a rozvoj věnoval regionu východní Evropy.
  • Vystudoval ekonomii na London School of Economics and Political Science, bakalářský titul má z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy.
  • Z pozice spoluzakladatele vede a posouvá Fondee dál. Kromě toho se stará o compliance, cash flow a jednání s investory.

Spolu s licencí získala firma i právo takzvaného EU passportu, tedy přenositelnost licence do dalších zemí Evropské unie. „Již dnes podrobně procházíme pro Fondee dostupné trhy v regionu střední a východní Evropy a v horizontu jednoho roku se plánujeme vydat do zahraničí,“ říká Hlavsa.

Oba spoluzakladatelé mají i vlastní akciová portfolia. „Věříme v diverzifikaci investic, ale služby typu Fondee mohou být základním kamenem investiční strategie všech,“ míní Hlavsa.

Platforma Fondee však není jediným online nástrojem, prostřednictvím kterého se dá investovat. Jedním z nich je i platforma Portu od největšího obchodníka na pražské burze Wood & Company.

Fondee je spolu s online životním pojištěním Mutumutu a investiční crowdfundingovou platformou Upvest spoluzakladatelem uskupení Fér Fintech. Skupina mladých firem si zakládá na férovém a partnerském přístupu. Jejich hlavním cílem je kultivovat trh a obory, ve kterých podnikají.

„Fér Fintech je pokus, jak vytvořit udržitelnější byznysové prostředí na trhu s finančními službami a produkty: nevyždímat klienta hned na začátku a pak na něj deset let zapomenout, ale pracovat s ním dlouhodobě, vydělávat na něm a s ním postupně, i za cenu nižších krátkodobých výdělků, kdyby to na počátku nemělo být tolik. Stačilo by se dostat do stavu, kdy se klienti ptají poradců, na základě čeho sestavili konkrétní finanční plán a produkty, kolik mají z konkrétních produktů provize,“ popisuje Petr Volný, spoluzakladatel a technický ředitel Upvestu.

Reklama

Doporučované