Hlavní obsah

Gruzínská policie rozháněla protesty proti zákonu inspirovanému Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Pondělní protesty před sídlem gruzínského parlamentu. Gruzínci se bouří proti návrhu zákona o zahraničních agentech. V parlamentu došlo i na pěstní souboje. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Protesty proti Ruskem inspirovanému zákonu o zahraničních agentech neutichají. Policie se pokusila demonstranty před sídlem gruzínského parlamentu rozehnat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce demonstrantů se v úterý shromáždily před gruzínským parlamentem, aby protestovaly kvůli kontroverznímu návrhu zákona. Pořádková policie se je snažila rozehnat, nasadila mimo jiné slzný plyn.

Demonstranti se v Tbilisi sešli už v pondělí. Kritizovaný návrh zákona požaduje, aby se všechny organizace, které získávají více než 20 procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly pod hrozbou vysokých pokut jako „zahraniční agenti“.

Konkrétně v návrhu stojí, aby se místo původního „agent pod zahraničním vlivem“ používal výraz „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. Nad registrovanými organizacemi by pak mělo kontrolu ministerstvo spravedlnosti.

Kritici zákona se obávají, že v případě jeho přijetí by pro Gruzii nebylo možné stát se členem Evropské unie. Proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová slíbila, že v případě schválení bude předpis vetovat. „Gruzie nezná resovětizaci,“ uvedla na svých sociálních sítích. Její funkční období však letos skončí a nového prezidenta budou vybírat právě členové parlamentu.

Hlasování o zákonu je plánované ve středu. Debata v parlamentu je divoká. V pondělí se do sebe pustili vládní a opoziční poslanci. Došlo i na pěstní souboje.

Na záběrech, které zveřejnila například agentura AP, je vidět, jak opoziční poslanec Aleko Elisašvili udeřil šéfa parlamentní frakce vládní strany Gruzínský sen Mamuku Mdinaradzeho, jenž je hybatelem návrhu zákona. Připomeňme, že podobné scény se odehrávaly i během loňského projednávání zákona.

Zmíněný zákon o zahraničních agentech je inspirován sousedním Ruskem. Tam musí redakce, nevládní organizace a další subjekty přiznávat financování ze zahraničí a označení „zahraniční agent“ musí udávat na svém webu i všech dalších veřejných výstupech. Stejné pravidlo platí i pro jednotlivce.

Ruské úřady se tímto označením snaží omezit činnost organizací a redakcí, které jsou kritické k současnému fungování země. Subjekty, které jsou na seznamu, musí například každé čtvrtletí předkládat vyúčtování a podléhají mnohem častější kontrole úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované